Cynthia Sass, znana dietetyczka z Nowego Jorku, autorka programów telewizyjnych i bestselleru o odchudzaniu „Cinch! Conquer Cravings, Drop Paunds and Lose Inches”, pochwala jedzenie czekolady.
Poświęciła jej cały rozdział swojej nowej książki. Cynthia Sass przytacza badania, które udowadniają, że niewielka ilość czekolady jedzona każdego dnia ogranicza apetyt zarówno na rzeczy słodkie jak i słone. Dlatego jest skutecznym „narzędziem”, które pozwala schudnąć. Zawarte w niej kakao wpływa na aktywność enzymów, które rozkładają tłuszcz i węglowodany, sprawiając że lepiej je trawimy i nie powstaje tak dużo komórek tłuszczowych.
Istnieje pięć strategii, które powodują utratę wagi. Należy jeść:
- pokarmy, które zwiększają metabolizm,
- pokarmy, które zwiększają uczucie sytości,
- pokarmy, które hamują apetyt,
- pokarmy, które regulują nastrój (co z kolei prowadzi do jedzenia mniejszej ilości pokarmu),
- pokarmy, które pomagają trawić.
Czekolada należy do tych ostatnich. Fajnie, co? Poza tym są jeszcze inne powody, dla których należy jeść czekoladę - obniża ciśnienie krwi i zwiększa „dobry”" cholesterol.
Sztuką jest nie przesadzić z ilością. Cynthia Sass zaleca dwie duże lub cztery małe kostki czekolady dziennie. Najlepsze jest gorzka, zawierająca najmniej 70 proc. kakao. Smacznego!