Sięgasz po kawę tuż po przebudzeniu, a potem jeszcze kilka razy w ciągu dnia? Jej aromat kusi, a kofeina dodaje energii, ale czy zastanawiałaś się, ile filiżanek to jeszcze zdrowy nawyk, a ile już przesada? Sprawdź, co mówi nauka i czy przypadkiem nie przekraczasz bezpiecznej dawki.
Kawa to nieodłączny element codziennych rytuałów milionów ludzi na świecie. Jej intensywny aromat i pobudzające właściwości sprawiają, że często sięgamy po nią zaraz po przebudzeniu. Dla wielu mała czarna to jednak nie tylko sposób na niezawodny zastrzyk energii o poranku, ale również nieodłączny towarzysz spotkań towarzyskich, pracy czy chwil relaksu. Wiele osób pije kawę również w ciągu dnia, aby poprawić koncentrację, pokonać senność czy po prostu delektować się jej smakiem. Jednak czy istnieje granica, po przekroczeniu której kawa zaczyna szkodzić? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówi nauka.
Wyniki badań naukowych sugerują, że umiarkowane spożycie kawy może korzystnie wpływać na zdrowie. Według dr Leany Wen, ekspertki CNN ds. zdrowia, „umiarkowana konsumpcja kawy może obniżyć ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy, niektórych nowotworów, a nawet demencji”.
Co więcej, wielkie badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii w 2024 roku wykazało, że osoby pijące trzy filiżanki kawy dziennie miały o 48% niższe ryzyko wystąpienia chorób kardiometabolicznych niż osoby, które jej unikały lub piły mniej niż jedną filiżankę dziennie.
Wielu ekspertów wskazuje, że największe korzyści zdrowotne osiąga się przy spożyciu od dwóch do czterech filiżanek dziennie. Według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), maksymalna bezpieczna dawka kofeiny dla dorosłego człowieka to 400 mg dziennie, co odpowiada mniej więcej czterem filiżankom parzonej kawy.
W tym miejscu trzeba jednak zaznaczyć, że nie każdy jednak reaguje na kofeinę tak samo. Dr Wen zwraca uwagę, że osoby mające problemy ze snem, lękami czy kołataniem serca powinny ograniczyć spożycie kawy.
Chociaż umiarkowane spożycie kawy przynosi korzyści, nadmiar kofeiny może powodować skutki uboczne, takie jak bezsenność, nerwowość czy przyspieszone bicie serca. Istnieją też grupy osób, które powinny być szczególnie ostrożne:
- Kobiety w ciąży – Amerykański Kolegium Położników i Ginekologów zaleca, by przyszłe mamy ograniczyły spożycie kofeiny do 200 mg dziennie.
- Dzieci i nastolatki – Akademia Pediatrii USA nie zaleca kofeiny dla dzieci poniżej 12. roku życia, a nastolatkom radzi ograniczyć jej spożycie do 100 mg dziennie.
- Osoby z problemami sercowymi – Nadmierna ilość kofeiny może powodować skoki ciśnienia i zaburzenia rytmu serca.
Jeśli kawa nie jest twoim ulubionym napojem, możesz czerpać korzyści zdrowotne również z herbaty. Czarna herbata zawiera od 40 do 90 mg kofeiny na filiżankę, zielona nieco mniej. Ważne jest, by uważać na napoje energetyczne i słodzone napoje gazowane, które mogą zawierać duże ilości kofeiny i cukru, co niweluje potencjalne korzyści. W przypadku wątpliwości, oczywiście zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem.
źródło: CNN Health, Agencja Żywności i Leków