Składniki na 4 porcje:
- 130 g mąki gryczanej,
- 130 g mąki orkiszowej,
- 2 jajka,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 280 ml mleka ryżowego o smaku migdałowym,
- łyżka oleju słonecznikowego,
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 4–8 świeżych truskawek.
Czas przygotowania: 45 min
Jajka ubić mikserem, powoli dodając dwa rodzaje przesianej i zmieszanej z proszkiem do pieczenia mąki, łyżkę oleju słonecznikowego i mleko ryżowe. Gdy powstanie ciasto o konsystencji śmietany, odstawić na 25 min. Gdy ciasto odpocznie, rozgrzać patelnię, posmarować oliwą z oliwek i nalewać chochelką. Smażyć naleśniki i ciepłe rozkładać na talerze, na każdy wyłożyć łyżkę jogurtu. Przed podaniem ozdobić truskawkami.