Składniki na 4 porcje:
-
130 g mąki gryczanej,
-
130 g mąki orkiszowej,
-
2 jajka,
-
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
280 ml mleka ryżowego o smaku migdałowym,
-
łyżka oleju słonecznikowego,
-
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
-
4–8 świeżych truskawek.
Czas przygotowania: 45 min
Jajka ubić mikserem, powoli dodając dwa rodzaje przesianej i zmieszanej z proszkiem do pieczenia mąki, łyżkę oleju słonecznikowego i mleko ryżowe. Gdy powstanie ciasto o konsystencji śmietany, odstawić na 25 min. Gdy ciasto odpocznie, rozgrzać patelnię, posmarować oliwą z oliwek i nalewać chochelką. Smażyć naleśniki i ciepłe rozkładać na talerze, na każdy wyłożyć łyżkę jogurtu. Przed podaniem ozdobić truskawkami.