1. urodziny to wyjątkowy moment. Warto jednak pamiętać, że choć maluch skończył już 12 miesięcy, nadal szybko się rozwija. W dalszym ciągu ma szczególne potrzeby, zwłaszcza żywieniowe, a jego delikatny brzuszek wymaga wyjątkowej troski. Dlatego właśnie należy kontynuować ochronę dojrzewającego organizmu przez odpowiednie żywienie.
Choć ma już rok, dziecko nie stało się jeszcze małym dorosłym.
- Ukończenie przez dziecko 12. miesiąca życia to istotna chwila.
- Dieta malucha jest już wtedy bardzo urozmaicona, jednak nadal ma on inne potrzeby żywieniowe niż dorośli.
- Brzuszek rocznego dziecka wciąż dojrzewa i jest bardzo delikatny, dlatego potrzebuje odpowiedniego wsparcia.
- Junior potrzebuje więcej pewnych składników pokarmowych niż dorośli, m.in. wapnia, żelaza czy witaminy D.
Intensywny rozwój = szczególna opieka
1000 pierwszych dni życia dziecka, liczone już od poczęcia przez pierwsze lata, to wyjątkowy czas. Młody organizm bardzo intensywnie się wtedy rozwija i jest szczególnie podatny na wpływ czynników zewnętrznych, w tym sposób żywienia. Rodzice w tym okresie (bardziej niż kiedykolwiek później) mogą pozytywnie wpływać na nawyki żywieniowe i rozwój dziecka w przyszłości. Powinni więc zwrócić uwagę na dobór odpowiedniego menu malucha – zbilansowane żywienie jest podstawą prawidłowego rozwoju. Dieta po 1. roku życia powinna być odmienna od diety dorosłych, odpowiednio zróżnicowana i zawierać właściwe ilości niezbędnych składników pokarmowych.
Mam roczek!
Po ukończeniu 12. miesiąca życia dieta malucha powinna być już bardzo urozmaicona. Należy pamiętać jednak, że musi być także bezpieczna i odpowiednio dopasowana do etapu jego rozwoju. Jej podstawę nadal powinno stanowić mleko i produkty mleczne, w tym mleko modyfikowane.
Uzupełniaj niedobory
Dieta Juniora powinna różnić się od tej stosowanej przez rodziców – jadłospis dorosłych nie zawsze jest w stanie pokryć zapotrzebowanie malucha na witaminy czy składniki mineralne. Małe dziecko potrzebuje nawet 4 do 8 razy więcej pewnych składników pokarmowych niż dorośli (żelaza, wapnia[1] czy witaminy D[2]).
[1] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja. Jarosz M. (red.): Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2012.
[2] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.