Ciąża to szczególny czas zarówno dla przyszłej mamy, jak i rosnącego w jej ciele malucha. Dieta kobiety ciężarnej w znacznym stopniu wpływa na jego rozwój. Warto więc zadbać o obecność w pokarmie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomagają prawidłowy wzrost dziecka. Jednym z bogatszych źródeł NNKT jest olej lniany, LenVitol.
Źródłem kwasów omega-3 i omega-6 są między innymi ryby morskie i owoce morza:
- kwas DHA (kwas dokozaheksaenowy)
- kwas EPA (kwas eikozapentaenowy)
oraz
oleje roślinne:
- kwas ALA (kwas α-linolenowy)
- kwas LA (kwas linolowy)
- kwas GLA (kwas γ-linolenowy)
Spożywanie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój oczu i mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią - korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj. 250 mg DHA i EPA.
Jednak ze względu na zawartość rtęci w niektórych gatunkach ryb, wiele organizacji na świecie, takich jak Komisja Europejska czy amerykańska Agencja Ochrony Środowiska, u kobiet w ciąży oraz u dzieci do lat 7 zaleca zachowanie ostrożności w ich spożywaniu. Warto więc sięgnąć po oleje roślinne tłoczone na zimno, zwłaszcza po bogaty w omega-3 olej lniany, LenVitol.
ALA i LA są składnikiem budującym błony komórkowe w całym organizmie. Wysokolinolenowy olej lniany zawiera minimum 50 proc. ALA (omega-3) i około 14 proc. LA (omega-6). Warto zaznaczyć, że w organizmie człowieka ALA może zostać przekształcony na EPA i DHA. Wprowadzenie więc do codziennej diety oleju lnianego sprawi, że przyjmowane posiłki będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe dla matki i dziecka.
Olej lniany LenVitol pozyskiwany jest tradycyjną metodą tłoczenia na zimno z wysoko linolenowej odmiany siemienia lnianego. Warto też wspomnieć, że olej lniany LenVitol zawiera 5 razy więcej omega-3 niż olej rzepakowy i aż 50 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek!
Podstawą zapewnienia cennych wartości oleju lnianego jest niska temperatura i odpowiednie przechowywanie. Olej lniany LenVitol wymaga przetrzymywania w lodówce bez dostępu do światła i powietrza (w szczelnie zakręconej butelce) - wysoka temperatura niekorzystnie wpływa na przemiany kwasów tłuszczowych, gdyż wzmaga ich utlenianie. Ten wymóg potwierdza jego wysokie standardy i bioaktywne właściwości. Olej lniany LenVitol należy do grupy olejów roślinnych naturalnego pochodzenia, tłoczonych na zimno. Olej ten wytwarzany jest w drodze procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie bez udziału zwiększonej temperatury. Jest to najstarsza, ekologiczna metoda pozyskiwania tłuszczów z roślin oleistych. Szczególna wartość oleju wynika z bogactwa kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych zawartych w jego składzie. O wysokim standardzie oleju lnianego LenVitol świadczy także zaciemniona butelka, która nie pozwala na utlenianie cennych składników odżywczych, a nowa technologia tłoczenia oleju na zimno pozwala na otrzymywanie produktu, który zachowuje swoje cenne właściwości nawet przez 4 miesiące.