Beza Pavlova z sezonowymi owocami

fot. OSM Piątnica

Ci, którzy choć raz próbowali upiec idealną bezę, doskonale wiedzą, że jest to niezwykle ciężkie zadanie. Deser znany ze swojej kapryśności nie zawsze wychodzi, tak jak byśmy tego chcieli. Niesprzyjająca wilgotność powietrza, zbyt długie ubijanie lub nieodpowiednia temperatura białek często stają na drodze do odniesienia cukierniczego sukcesu. Prezentujemy zatem bardzo prosty przepis, dzięki któremu z łatwością upieczesz udaną i pyszną bezę Pavlova z sezonowymi owocami!

Składniki na bezę:

– 4-5 białek jaj
– 1 szklanka cukier
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka octu
– szczypta soli

Składniki na krem:

– 330 ml śmietany 30%
– 200 ml śmietany 42%
– 250 g serka mascarpone
– 1 łyżka cukier puder

Dekoracja:

owoce sezonowe: maliny, borówki, jeżyny, mango

Wykonanie:

  1. Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy. Należy uważać żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 30 minut, później suszyć 4 godziny w 90°C przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa.
  2. Śmietanę 30% i 42% wlać do misy miksera i ubijać do uzyskania zwartej konsystencji pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek mascarpone i mieszać na najniższych obrotach miksera. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce. Na krem wyłożyć owoce.

Smacznego!