fbpx

Grzanki z chałki – rozkosz dla podniebienia

Takie grzanki można przygotować z chałki, brioszki lub innej bułki (Fot. Maia Sobczak/qmamakasze)

Na śniadanie, na podwieczorek, na małe co nieco. Chrupiące, ciepłe słodko – słone. Grzanki idealne.

Chałka z masłem orzechowym i granolą

z przepisu Mai Sobczak, autorki bloga Qmamkasze

1 gruby plaster chałki
|1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka lub dwie masła klarowanego
1/2 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki domowej granoli
ewentualnie owoce

Grzanki z chałki - rozkosz dla podniebienia
(Fot. Maia Sobczak/qmamakasze)

W rondelku podgrzewamy mleko.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy do niego przyprawę korzenną i wkładam na to kromkę chałki.
Obtaczamy ją w maśle i podsmażamy na złoto z każdej strony.
Na końcu podlewamy ją syropem klonowym i jeszcze raz, krótko smażymy z obu stron. Ciepłą wykładamy na głęboki talerz, smarujemy słonym masłem orzechowym z wierzchu i posypujemy domową granolą.

Przepis pochodzi z książki:
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>