1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Coś treściwego, zdrowego i smacznego. 3 przepisy na zimowe dania

Kapuśniak to jedna z najsmaczniejszych zimowych zup. (Fot. iStock)
Kapuśniak to jedna z najsmaczniejszych zimowych zup. (Fot. iStock)
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Zimą trzeba jeść coś zimowego. Tak powiedział J. Czytaj konkretnego! Nie jakieś tam sałatki, lekkie buliony albo półmiski warzyw.

Zimowe menu ma swoje prawa, a mróz wymagania. Energia musi skądś się brać, żeby przetrzymać i doczekać wiosennych nowalijek. Codzienne skrobanie auta wyczerpuje. Smog dokłada swoje trzy grosze. No to do dzieła!

Zimowe kanapki z szarpanym indykiem i koperkowym sosem

 (Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

Szarpany indyk: 

  • 1 udziec indyka z kością , 2 ząbki czosnku posiekane,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy.
Sos musztardowo-koperkowy: 
  • 1 łyżka musztardy z miodem,
  •  1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka octu z białego wina,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 3 łyżki kopru siekanego.
Dodatkowo:
  • kromki bagietki na zakwasie,
  • żółty ser do posypania,
  • plasterki ogórka konserwowego.
Sposób przygotowania

Udziec myjemy i osuszamy papierem kuchennym. W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki i nacieramy nimi mięso ze wszystkich stron. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy jeszcze 1,2 - 2 godziny. Mięso powinno odchodzić od kości. Mięso oddzielamy od kości widelcem i mieszamy z powstałym podczas pieczenia sosem.

Przygotowanie sosu: musztardę i oliwę miksujemy blenderem, aż utworzy jednolitą postać. Dodajemy ocet i miksujemy na gładki sos. Dodajemy koperek i mieszamy łyżką.

Kromki bagietki smarujemy sosem koperkowym, układamy mięso indyka, plasterki ogórka i posypujemy prażoną cebulą i żółtym serem.

Zimowy kapuśniak z leśnymi grzybami i jabłkiem

 (Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 5 sztuk wędzonych skrzydełek kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 jabłko,
  • 50 g suszonych podgrzybków,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego majeranku.
Sposób przygotowania

Kapustę kroimy, zalewamy wodą, dodajemy skrzydła, opłukane grzyby i gotujemy ok. 30 minut. Kapusta powinna być miękka, ale nie całkiem…W osobnym garnku gotujemy ziemniaki i marchew pokrojone na kawałki – dodajemy sól i pieprz. Na patelnię wykładamy łyżkę klarowanego masła, wrzucamy posiekaną cebulę i jabłko starte na tarce, i razem podsmażamy. Dodajemy całą zawartość patelni do kapusty i wkładamy suszony majeranek. Kiedy kapusta jest miękka, dodajemy ugotowane ziemniaki i marchewkę razem z wodą. Chwilę razem gotujemy, doprawiamy ewentualnie pieprzem i solą. Podajemy z dobrym chlebem na zakwasie.

Dorsz pieczony z porami i serem

 (Fot. iStock) (Fot. iStock)

Składniki:

  • 500 g świeżego dorsza bez skóry i ości,
  • 2 pory,
  • 100 g pecorino,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku lub kopru,
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania

Dorsza kroimy na porcje, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy cytrynowym sokiem i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Pory myjemy, odcedzamy z wody i kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce. Na patelnię wykładamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim pory. Doprawiamy je solą i pieprzem. Śmietanę przelewamy do naczynia, dodajemy starty ser, gałkę muszkatołową i mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy pozostałą łyżką masła. Wykładamy pory z sosem ze smażenia. Na porach układamy rybę. Lekko ją solimy i posypujemy pieprzem. Na rybę wykładamy śmietanę z serem, aby pokryła rybę, i wstawiamy do piekarnika na 30 minut lub nieco dłużej. Kiedy ryba się zapiecze, wyjmujemy formę z pieca, dodajemy świeży szczypiorek lub koper i podajemy.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze