fbpx

Mini detoks – mała zupka

Mini detoks - mała zupka
(Fot. iStock)

Zdarza się, że sobie trochę pofolgujemy – zjemy nie jedno ciastko, a trzy, nie jedną kostkę czekolady a tabliczkę. Zamiast się zamartwiać i wyciskać ostatnio poty na siłowni, zróbmy sobie minidetoks – trzy dni diety. Z lekką zupką w roli głównej.

Ogórkowa

4 porcje

1 średni korzeń pietruszki
1 średnia starta marchewka
1/8 małego selera
1 średni por (tylko jasna część)
4 średnie ogórki kiszone
2 średnie ziemniaki
1 duża łyżka masła
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 litra wody
250 ml soku z ogórków

Mini detoks - mała zupka
(Fot. Monika Mrozowska)

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Pora kroimy w cienkie plasterki. Ogórki ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Do garnka z wodą wrzucamy marchewkę, pietruszkę, selera, pora, ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok.15 minut.Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, ok.15 minut na małym ogniu starte ogórki kiszone. Podsmażone ogórki dorzucamy do zupy, dolewamy sok z ogórków i gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie solimy do smaku. Dlaczego akurat ogórkowa Babci Zosi? Bo tyle, ile kucharek, tyle sposobów na każdą zupę. Nawet tę najbardziej tradycyjną. Oczywiście największym sekretem tej zupy są babcine, domowe, kiszone ogórki. Wtedy ogórkowa wychodzi najlepsza…

Słoweńska zupa chrzanowa

4 porcje

1 łyżka masła
1 cebula
1 marchewka
1 pałeczka selera naciowego
50 g kalarepy
1/2 średniej pietruszki
2 ziemniaki
4 ząbki czosnku
1 jabłko
2 duże łyżki chrzanu
1,2 litra wody
sól do smaku

ZAMÓW

E-WYDANIE
Mini detoks - mała zupka
(Fot. Monika Mrozowska)

Cebulę drobno szatkujemy, a czosnek wyciskamy. Selera i pietruszkę kroimy w plasterki, a kalarepę, jabłko i ziemniaki w małą kostkę. Do garnka na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy 3-4 minuty. Dolewamy wodę i wrzucamy selera, pietruszkę, kalarepę, ziemniaki i jabłko. Gotujemy 15 minut. Dodajemy chrzan i wszystko miksujemy. Doprawiamy do smaku.

Zupa z sałaty

6 porcji

2 główki sałaty rzymskiej
2 pory (tylko jasna część)
1,5 litra wywaru warzywnego
2 łyżeczki masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka otarta z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku

Mini detoks - mała zupka
(Fot. Monika Mrozowska)

Do garnka z gotującym się wywarem warzywnym wrzucamy posiekane listki sałaty i pokrojone w plasterki pory. Dodajemy masło, skórkę otartą z cytryny i gotujemy 15 minut. Następnie miksujemy, dodajemy gałkę muszkatołową, masło oraz sól i pieprz do smaku. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

Przepisy pochodzą z książki Moniki Mrozowskiej „Zupy moc”.

Zupy moc
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>