Wiele kobiet spodziewających się potomstwa staje przed trudnym wyborem co pić, aby nie zaszkodzić swojemu dziecku. Czy muszą rezygnować z ulubionych napojów?
Kobiety w ciąży powinny pić 2 litry płynów dziennie. Zaleca się im regularne sięganie po nie i spożywanie ich małymi łykami, najlepiej w krótkich odstępach czasu. Należy jednak unikać słodzonych, sztucznych napojów bogatych w szkodliwe barwniki i konserwanty, które, zwłaszcza w przypadku pań zmagających się z cukrzycą ciążową, mogą bardzo negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Woda? Na zdrowie.
Mówi się, że woda jest źródłem życia, ponieważ pomaga w przyswajaniu i transportowaniu składników pokarmowych. Specjaliści najczęściej zachęcają kobiety w ciąży do picia wody w wersji niskozmineralizowanej, ale bogatej w jony magnezu oraz wapnia. Nie powinna ona zawierać jednak zbyt dużej ilości jonów sodu, które mogą wywołać nadciśnienie i zatrzymują wodę w organizmie. Zaleca się pić ją w wersji naturalnej, ale również w postaci mieszanek ze 100% sokami. Dobrym rozwiązaniem dla pań spodziewających się dziecka jest także przygotowywanie naparów owocowych i ziołowych, np. mięty z cytryną, rumianku, trawy cytrynowej czy naparu Rooibos (znajdziemy je wśród propozycji Ahmad Tea London). W ciąży lepiej unikać takich ziół jak aloes, tymianek, żeń-zeń czy rozmaryn, ponieważ mogą negatywnie wpływać zarówno na samopoczucie matki, jak i zdrowie dziecka.
Warto zaznaczyć, że woda odgrywa kluczową rolę podczas wykształcania się u maluszka komórek ośrodkowego układu nerwowego i rozwoju tkanek, a także pozytywnie wpływa na produkcję płynu owodniowego. Pamiętajmy również, że oczyszcza organizm matki z toksyn, przyspiesza trawienie i reguluje ciśnienie tętnicze.
Jogurty
Kobiety w ciąży powinny sięgać również po produkty mleczne w wersji do picia, takie jak kefiry czy jogurty. Ich bezapelacyjną zaletą jest fakt, że zawierają kultury bakterii, przez co mówi się o nich jak o naturalnych antybiotykach, które niwelują ryzyko infekcji. Jogurty dostarczają organizmowi więcej wapnia i białka niż pozostałe produkty z tej kategorii, łatwo się wchłaniają, są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego. Najlepiej wybierać produkty w wersji naturalnej, bez dodatkowych słodzików i barwników.
Soki
Dieta kobiety w ciąży powinna bazować na warzywach i owocach. Doskonale sprawdzają się spożywane pod postacią 100% soków, ponieważ większość z nich jest łatwo przyswajalna. Ważne, by sok nie zawierał konserwantów ani sztucznych barwników i najlepiej by był świeżo wyciśnięty. Aby ograniczyć spożywanie cukru, warto rozcieńczać soki wodą mineralną.
Herbata
Picie herbaty ma wiele zalet. Napój ten pozytywnie wpływa na zdrowie, ponieważ zawiera antyoksydanty a także polifenole. Mimo to wiele kobiet w ciąży z niej rezygnuje. Dlaczego? Powodem jest zawartość teiny, czyli herbacianego odpowiednika kofeiny. Ma on działanie pobudzające, które jest odczuwane nieco później niż po wypiciu np. kawy, ale z kolei utrzymuje się dłużej. W tym wypadku najbezpieczniejsze jest spożywanie herbaty zawierającej jej znikome ilości lub tej bezteinowej. Taki napój zalecany jest szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży, ponieważ niweluje mdłości, jest bogaty w przeciwutleniacze, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu. W okresie jesienno-zimowym szczególnie warto pić herbatę z dodatkiem malin, ponieważ doskonale wpływa ona na system immunologiczny i jest pomocna w leczeniu przeziębień, grypy oraz chorób górnych dróg oddechowych.
Paniom, które boją się spożywania teiny w dużych ilościach w trakcie ciąży, poleca się również specjalny sposób parzenia zielonej i czarnej herbaty. Parzenie tych mieszanek dłużej niż 3 minuty lub parzenie kilkukrotne tych samych listków, wywołuje odwrotne działanie niż pobudzenie, czyli pozwala na relaks i przynosi ukojenie. Tak przygotowany napar redukuje również napięcie i stres, które często narastają w sezonie zimowym. Eksperci Ahmad Tea London polecają napar sygnowany swoją marką – Decaffeinated Evening Tea, który świetnie smakuje także z dodatkiem mleka.