Olej palmowy – unikaj go!

olej palmowy szkodliwy
„Dying for a Biscuit” (Umierając za herbatnika) - to nazwa reportażu BBC, który ujawnił skalę strat i zagrożeń związanych z wycinką lasów tropikalnych. (Fot. iStock)

Jest nadzieja, że już w niedalekiej przyszłości z fusów z kawy będziemy wydobywać olej, który zastąpi szkodliwy olej palmowy.

Dwóch szkockich przedsiębiorców – Scott Kennedy i Fergus Moore – pracuje nad metodą wydobycia oleju z odpadków po kawie. Obaj studiowali na uniwersytecie Strathclyde w Glasgow. Na pomysł wpadli podczas pracy w kawiarni, gdzie na własne oczy mogli zobaczyć ogromne ilości odpadów po zmielonej kawie – w całej Wielkiej Brytanii to rocznie ponad pół miliona ton.
Idea jest możliwa do zrealizowania ponieważ odpady kawy to w około 20 procentach olej, który da się przetworzyć na etanol lub biodiesel, używany jako paliwo do napędzania pojazdów. Szkoci odkryli, że olej z kawy ma budowę zbliżoną do oleju palmowego, dlatego stawiają na wykorzystanie go w kosmetykach, przemyśle farmaceutycznym, żywności i napojach, a nie jako ekopaliwa. Intensywnie opracowują proces ekstrakcji i oczyszczania olejów, czując presję całego świata na pilne znalezienie alternatywy dla oleju palmowego.

olej z fusów kawy
Pozyskiwanie oleju z fusów kawy to kwintesencja idei „zero waste”. (Fot. iStock)

Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy?

Olej palmowy powstaje z nasion lub miąższu olejowca gwinejskiego. Prawdziwy (nieprzetworzony) ma intensywny pomarańczowy kolor i zawiera wiele cennych składników, m.in.: likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem i zapobiega nowotworom oraz przeciwdziała starzeniu. Pełno w nim również karotenoidów, które zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
Jednak olej palmowy, który tafia do jedzenia i kosmetyków, poddawany jest obróbce, podczas której zmienia się w szkodliwy tłuszcz. Traci wszystkie dobroczynne składniki, staje się najtańszym tłuszczem, zawierającym szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Ich nadmiar w diecie przyczynia się do miażdżycy, cukrzycy, otyłości i chorób nowotworowych.

Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto czytać etykiety i unikać produktów zawierających olej palmowy. Pod uprawę palm olejowych wycinane są lasy deszczowe. W Indonezji co roku znika około 2% zalesionych terenów. Razem z drzewami niszczy się naturalne środowisko orangutanów i innych mieszkańców tropikalnych lasów.

olej palmowy jest szkodliwy
Producenci żywności nie zrezygnują z używania oleju palmowego, bo jest tani. My mamy wybór. (Fot. iStock)