Do listy swoich noworocznych postanowień warto dodać codzienne picie wody imbirowej. Ten naturalny specyfik stał się ostatnio bardzo modny – i jest to bardzo dobra wiadomość, bo już jedna szklanka imbirowego napoju dziennie daje organizmowi kilka cennych korzyści. Docenią je nie tylko te osoby, które planują zdrowo schudnąć i mniej chorować.
Picie wody imbirowej to jedna z tych niepozornych czynności, która nie wymaga ani długiego czasu przygotowania, ani wysiłku, ani większych wydatków – a w zamian może dać nam naprawdę wiele. Wystarczy zalać imbir wrzątkiem, a powstanie rozgrzewający eliksir przesycony cennymi związkami aktywnymi, które są naturalnie obecne w kłączach rośliny. Gingerol, borneol, kamfen, zingeron, geraniol – to dzięki nim imbir ma swój charakterystyczny świeży, ostry aromat i smak. One także wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Wśród nich czołowe znaczenie ma poprawa metabolizmu.
To główna kwestia, która interesuje osoby chcące regularnie pić wodę imbirową. Odpowiedź?
Tak, napar z Zingiber officinale może nas wspierać podczas procesu odchudzania, jednak – co oczywiste – pity samodzielnie nie da nam wielkich efektów. Przyspieszy utratę wagi dopiero jako element szerzej zakrojonego planu dietetycznego i treningowego. Dobra wiadomość jest jednak taka, że woda imbirowa pomaga w utrzymaniu już osiągniętej wagi – z kilku względów.
Badania z 2015 roku dowiodły, że spożywanie imbiru zmniejsza apetyt, a więc tym samym ułatwia kontrolę przyjmowanych kalorii. Po drugie, dzięki związkom rozgrzewającym zawartym w imbirze, produkt ten nasila proces termogenezy – a więc, mówiąc obrazowo, spala tłuszcz. Po trzecie wreszcie, udowodniono naukowo, że kłącze imbiru obniża poziom cukru we krwi, co również ma duże znaczenie dla osób walczących z nadwagą i otyłością.
Potencjał odchudzający wody imbirowej to tylko jedna z wielu jej zalet. Co jeszcze może dać nam picie tego rozgrzewającego napoju?
Złagodzenie bólu, infekcji i stanów zapalnych
Imbir zawiera gingerole, szogaole i paradole, które mają silne właściwości przeciwzapalne. W kilku badaniach wykazano, że mogą one zmniejszać bóle menstruacyjne, łagodzić dolegliwości towarzyszące zapaleniu stawów, a nawet zmniejszać objawy migrenowego bólu głowy. Odkryto też, że związki zawarte w kłączach imbiru działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, więc mogą wspierać układ odpornościowy w walce z infekcjami, takimi jak przeziębienie czy grypa.
Wspomaganie trawienia i łagodzenie nudności
Imbir stymuluje produkcję enzymów trawiennych, przez co stymuluje proces opróżniania żołądka i zapobiega dyskomfortowi po jedzeniu. Spożywany doraźnie może łagodzić dolegliwości żołądkowe, takie jak wzdęcia i uczucie ciężkości. Udowodniono także, że ten naturalny składnik zmniejsza nudności – z tego względu polecany jest kobietom w ciąży.
Wsparcie w profilaktyce cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego
Jak wykazano, gingerole mogą obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także poprawiać krążenie. Zapobiega to agregacji płytek krwi, co zmniejsza ryzyko zakrzepów. Ponadto imbir wykazuje korzystny wpływ na metabolizm glukozy, pomagając w regulacji poziomu cukru we krwi. Jest to szczególnie istotne dla osób z cukrzycą typu 2.
Zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów
Niektóre badania wskazują, że imbir może hamować rozwój komórek nowotworowych, zwłaszcza w raku jelita grubego, trzustki i jajników. Mechanizm ten wynika z właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych gingeroli.
Jak widać, woda imbirowa ma naprawdę dużo korzystnych właściwości, dlatego nie ma co się zastanawiać – zacznijcie pić ją już dziś! O jakiej porze dnia najlepiej sięgać po napar? Choć wiele poradników radzi, by spożywać go na czczo, lepiej tak nie robić. Imbir ze względu na ostrość i działanie rozgrzewające może podrażniać żołądek i jelita, więc lepiej pić wodę imbirową między posiłkami. Już jedna szklanka dziennie da nam pozytywne efekty. Jeśli ktoś chce spożywać napój częściej, zaleca się nie więcej niż 3 szklanki dziennie.
Przepis na wodę imbirową
Podstawowa receptura zawiera tylko trzy składniki:
- 4-5 plasterków świeżego imbiru,
Plasterki imbiru zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem od 5 do 15 minut. Przed wypiciem dodajemy trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Woda imbirowa na odchudzanie
Aby podkręcić właściwości odchudzające napoju, do podstawowej receptury możemy dodać składniki takie jak (do wyboru):
- pieprz (nasili działanie kurkumy),
Woda imbirowa na odporność
Żeby napar imbirowy skuteczniej chronił przed infekcjami, można przygotować go na bazie herbatki z lipy. Ponadto można wzbogacić go o:
- syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.
Chociaż imbir jest generalnie bezpieczny, nadmierne spożycie może powodować skutki uboczne, takie jak zgaga czy rozrzedzenie krwi. Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew lub cierpiące na choroby układu pokarmowego powinny skonsultować się z lekarzem przed regularnym stosowaniem imbiru.