1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Podróże
  4. >
  5. Włoskie wakacje: zielone wzgórza, pachnące ogrody i winnice

Włoskie wakacje: zielone wzgórza, pachnące ogrody i winnice

Emilia-romania to region, w którym włoskie dolce vita można poczuć wszystkimi zmysłami. Zielone wzgórza, pachnące ogrody i winnice, a do tego pełne historii i pięknej architektury miasta. Bolonia, której wizytówką są zabytkowe portyki oraz fenomenalna kuchnia. Modena słynąca z tradycyjnego octu balsamicznego i marki ferrari. Ravenna z bezcennymi mozaikami. Wybierz się tu na kilka niezapomnianych dni z Logostour. Prosciutto czy piadiny. Tutaj też zwiedzisz przesiąknięte historią i jednocześni

Pięciodniowy wypad do Włoch w stylu slow travel szlakiem kulinarnego i historycznego dziedzictwa to radość dla ciała i ducha. Smaki, zapachy, piękne krajobrazy, zabytkowe wnętrza i klimat cudownego dolce far niente, który unosi się tu w powietrzu, pozwalają oderwać się od rzeczywistości łatwiej niż w jakimkolwiek innym zakątku świata. Włochy mają różne oblicza. Toskania kusi wzgórzami i winem chianti, Amalfi – romantycznymi miasteczkami przyklejonymi do nadmorskich klifów i owocami morza. Ale to z prowincji Emilia-Romania wywodzą się produkty, bez których po prostu nie można wyobrazić sobie włoskiej kuchni. To tutaj spróbujesz prawdziwego parmezanu, musującego wina lambrusco, octu balsamicznego z Modeny, szynki prosciutto czy piadiny. Tutaj też zwiedzisz przesiąknięte historią i jednocześnie tętniące życiem miasta, takie jak Bolonia, Modena i Rawenna. Podróż z LogosTour zaczyna się w magicznym miejscu – w posiadłości Varignana, w okolicy Bolonii. W rozległym parku znajduje się zabytkowy pałacyk – wizytówka tego miejsca – oraz luksusowy kompleks hotelowy, piwniczka z winami, gdzie odbywają się warsztaty i degustacje, kilka restauracji, z których każda ma niepowtarzalny klimat, oraz centrum SPA z basenami i saunami. Wszystko to wśród zieleni przepięknego ogrodu i okalających wzgórz. Powitalna degustacja win z tutejszej winnicy, oliwy z oliwek o wybornym smaku oraz lokalnych przysmaków może sprawić, że w ogóle nie będziesz chciała ruszać się stąd nigdzie dalej, ale warto…

Portyki Bolonii

W Bolonii zanurzysz się w historii i ciekawych opowieściach podczas spaceru przez Piazza Maggiore z fontanną Neptuna, zobaczysz bazylikę św. Petroniusza, pałac dell’Archiginnasio, który był siedzibą najstarszego uniwersytetu w Europie, a obecnie mieści się tu jedna z najważniejszych w Europie bibliotek. Zrobisz sobie zdjęcie pod słynnymi portykami, które są wpisane na listę UNESCO i wraz z wieżami stanowią symbol architektoniczny miasta. Ich łączna długość to aż 53 kilometry, w tym 38 w samym centrum. Zwiedzanie Bolonii połączone jest z sekretnym Food Tour. Zajrzysz do maleńkich trattorii, kawiarni i sklepów rzemieślniczych ukrytych w labiryncie uliczek. Spróbujesz lokalnych produktów, potraw i szlachetnych trunków. Pierwszy przystanek to najstarsza salumeria w mieście. Najlepsze miejsce, żeby odkryć tajemnice smaku słynnych lokalnych wędlin i past. W klimatycznej osterii poznasz prawdziwy smak wolno dojrzewających szynek prosciutto di Parma, mortadella di Bologna i słynnego sera parmigiano reggiano. To wszystko w towarzystwie wina, jak na Włochy przystało. Jeszcze tylko obiad w lokalnej restauracji na targu i powrót na zasłużony odpoczynek w SPA w Varignanie.

Smaki Modeny

Modena słynie nie tylko z zabytków (jak Piazza Grande z katedrą oraz dzwonnicą zwaną Ghirlandina), ale również z Muzeum Ferrari i oryginalnego octu balsamicznego. To także miasto rodzinne Luciana Pavarottiego. W jego domu powstało muzeum Casa Museo Luciano Pavarotti. Jedną z atrakcji zwiedzania Modeny jest wizyta w fabryce oryginalnego octu balsamicznego, który nazywany jest tu „lokalnym czarnym złotem”. To rzadka okazja do degustacji balsamicznych octów o różnym czasie dojrzewania w drewnianych beczkach: od 8 do nawet 25 lat. Czwarty dzień podróży z LogosTour to wycieczka do regionu Forli, gdzie można zobaczyć, jak powstaje klasyk włoskiej kuchni i street foodu – piadina romagnola, zwana także piada, cienki placek z pszennej mąki z praktycznie dowolnym nadzieniem. Na deser zwiedzanie Ravenny z jej bezcennymi bizantyjskimi mozaikami. Ten wyjątkowy dzień kończy 4-daniowa kolacja w prawdziwie włoskim stylu. Niecały tydzień w Emilia-Romania jest tak pełen wrażeń i nowych doświadczeń, że czujesz się jak po miesiącu wakacji.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze