1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA
  4. >
  5. Beskidzkie historie opowiedziane smakiem

Beskidzkie historie opowiedziane smakiem

(Fot. materiały partnera)
(Fot. materiały partnera)
Tradycją już jest, że podczas wrześniowego weekendu w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju odbywa się finał beskidzkiej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories. Tegoroczne wydarzenie (które miało miejsce 15–17 września), podsumowało kolejny, szósty już rok odkrywania najciekawszych i przepełnionych smakiem historii związanych z tradycją kulinarną oraz nawiązujących do dziedzictwa kulturowego Beskidu Sądeckiego i Beskidu Niskiego. Historie te zostały opowiedziane w filmie wprowadzającym w projekt Dr Irena Eris Tasty Stories oraz w serii podcastów przez troje bohaterów – hafciarkę z Podegrodzia Janinę Lorczyk, muzyka i instrumentalistę Józefa Trojana oraz tkaczkę, rekonstruktorkę rękawic furmańskich Ewę Sowińską.

Spektakularnym tłem wspomnianych opowieści staje się plenerowa kolacja, podczas której przy wspólnym stole zasiadają goście, by rozsmakować się w daniach inspirowanych tradycją regionalnej kuchni i razem wysłuchać zebranych opowieści.

Zanim to nastąpiło, weekend rozpoczął się od spotkania w piątkowy wieczór w hotelowym Barze Przy Kominku, gdzie zebrani goście mogli posłuchać opowieści o polskim winiarstwie, posmakować win z polskiej Winnicy Chodorowa, które coraz częściej są nagradzane oraz posłuchać, jaka była droga do tego sukcesu właścicieli winnicy Zbigniewa Krzyżaka i Grażyny Dudy, notabene bohaterów jednej z poprzednich edycji Dr Irena Eris Tasty Stories.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Sobotni poranek zdominował kiermasz lokalnych produktów kulinarnych. Goście krynickiego Hotelu SPA Dr Irena Eris mieli okazję zaopatrzyć się w naturalny, wytwarzany na zakwasie chleb i domowe przetwory od Katarzyny Miernik-Pietruszewskiej z Wysowej-Zdroju, miody z pasieki i produkty pszczele z Pasieki Barć Jacka Nowaka w Kamiannej, oscypki oraz sery długo dojrzewające z rodzinnej firmy Jakuba Grońskiego, wina z lokalnej małopolskiej Winnicy Chodorowa oraz naturalne soki owocowe i destylaty z łąckiej Tłoczni Maurer. Dodatkową atrakcją było w tym roku stoisko z bogatą kolekcją rękodzieła autorstwa koronczarek z Bobowej, miejscowości słynącej na cały świat z tradycyjnej koronki klockowej, a także rękodzieła Czarnych Górali, czyli słynne rękawice furmańskie wpisane na Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO, czapki i chusty utkane z owczej wełny.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Zwieńczeniem weekendowych atrakcji była wieczorna kolacja. Jak co roku obyła się w plenerze, na polanie przed hotelem z widokiem na Jaworzynę. Przygotował ją szef kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 12+ Janusz Myjak, wspierany przez zaproszonych do współpracy kucharzy – Martina Gimeneza Castro (Restauracja Tuna w Warszawie), miłośnika kuchni rybnej oraz Kamila Kita, Szefa Kuchni Restauracji Décompresja w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój, któremu bliska jest polska kuchnia dwudziestolecia międzywojennego.

Efektem ich wspólnych przygotowań było wspaniałe siedmiodaniowe menu zainspirowane tegorocznymi opowieściami oraz twórczością bohaterów „tasty stories”.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Uczestnicy kolacji zachwycili się formą przystawki z suma w postaci pate pod galaretką z trufli, podanego w formie w kształcie puszki. Wszystkim smakowało także danie z doskonałej jakości jesiotra z lokalnej hodowli, którego smak podkreśliły czarne kurki i rybny słony karmel. Goście dali się także zaskoczyć, jakże bardzo slowfoodowym daniom – bulionem z pręgi wołowej z finezyjnymi pierożkami o smakowitym farszu z grzybami i wołowiną, ale również kolejnym daniem, mięsnym, czyli rozpływającą się w ustach jagnięciną w towarzystwie jarzębiny w syropie z mniszka lekarskiego. Intrygujące było także intermezzo „na raz” na poczyszczenie kubków smakowych podane na łyżeczce w postaci żelatynowej sfery, w której zamknięto mus z rabarbaru, kwiatu dzikiego bzy i szpinaku. Za dobór win do menu odpowiadał w tym roku sommelier Łukasz Bogumił z Wineonline, która jest wieloletnim partnerem Dr Irena Eris Tasty Stories.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Kolacje Tasty Stories odbywają się zawsze w zaprojektowanej specjalnie na to wydarzenie scenografii, która również stanowi opowieść o regionie. Za projekt odpowiadają artystki z kolektywu Supergirls Do Design. W tym roku nawiązały do architektury i klimatu krynickiego uzdrowiska, dominującej kolorystyki haftu na strojach Lachów Sądeckich oraz pod względem struktury scenografii do wełnianej przędzy tkackiej. A nad merytoryczną zawartością wieczoru i przyjazną atmosferą czuwali prowadzący – Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek.

Szósta edycja Dr Irena Eris Tasty Stories w Krynicy-Zdroju postawiła sobie za cel przybliżenie uczestników dziedzictwa kulturowego Beskidu Sądeckiego, które zachwyca swoją różnorodnością i bogactwem oraz zapoznanie z działającymi tu artystami i rękodzielnikami. Nie tylko udało się go zrealizować, ale również rozbudzić w gościach hotelu apetyt na kolejne opowieści z regionu.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)




Następna, mazurska tym razem odsłona projektu Dr Irena Eris Tasty Stories będzie miała miejsce 6–8 października br. w Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich.

Współpraca reklamowa

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze