Jednym z najzdrowszych napojów wspomagających naturalną odporność jest golden milk. Do przygotowania tego słynnego ajurwedyjskiego przysmaku używa się złotej pasty z przypraw o właściwościach przeciwzapalnych. Oto jak ją przygotować.
Jednym z najzdrowszych napojów wspomagających naturalną odporność jest golden milk, czyli złote mleko. Do przygotowania tego słynnego ajurwedyjskiego przysmaku używa się złotej pasty z przypraw o właściwościach przeciwzapalnych.
- 500 ml napoju roślinnego (owsianego, migdałowego, sojowego, ryżowego - do wyboru)
Złota pasta:
- 2 łyżki mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- pół szklanki wody
- dwie łyżki oleju kokosowego
Do dekoracji:
- mielony cynamon
- mielona kurkuma
Przyprawy wsyp do garnka, postaw na małym ogniu i, stopniowo dolewając wodę, mieszaj aż się połączą i stworzą jednolitą pastę. Podgrzewaj, ale nie dopuść do zagotowania. Na koniec dodaj olej kokosowy i dobrze wymieszaj. Przełóż pastę do słoika i zakręć.Możesz ją przechowywać w lodówce około 3 tygodni.
Pasta stanowi bazę dla pysznego i zdrowego napoju, tak zwanego Golden Milk. Aby go przygotować zalej ciepłym napojem roślinnym 1-2 łyżeczki pasty i dobrze wymieszaj. Możesz dosłodzić miodem, syropem klonowym lub daktylowym. Rozlej napój do dwóch filiżanek, udekoruj kapką śmietanki kokosowej, posyp cynamonem i kurkumą.