Zdjęcia kawy z tonikiem stały się hitem na Instagramie. Jak się okazuje nowy ulubiony napój mediów społecznościowych nie tylko stylowo wygląda, ale również świetnie smakuje i przynosi orzeźwienie w letnie dni. Jak go przygotować?
Wszelkie eksperymenty z kawą zawsze mnie zadziwiały. Tak samo, jak nie byłam w stanie zrozumieć picia herbaty z mlekiem, kawa z dodatkiem cytryny, sprite'a czy innych oryginalności przyprawiała mnie o mdłości. W ofercie wielu sieciowych kawiarni pojawiła się jednak nowość, która przykuła moją uwagę – głównie dlatego, że obserwowałam ją już u znajomych na Instagramie.
Kawa z tonikiem wydała mi się o tyle interesująca, że od lat jestem zagorzałą fanką toniku – lubię jego gorzki, mocny smak i z przyjemnością wybieram go zamiast innego gazowanego napoju. W połączeniu z kawą stanowi najlepsze rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie tylko uwielbiają kofeinę w każdej postaci, ale również dla tych, którzy szukają rozwiązania w upalne dni. Espresso tonic to jeden z najpopularniejszych obecnie trunków, który zaspokaja pragnienie i przynosi orzeźwienie. Osobiście zaczęłam stosować tę opcję zamiast mrożonych kaw frappe, które dotychczas były moim numerem jeden w upały.
Oczywiście espresso tonic jest już dostępny w wielu kawiarniach, ale największą satysfakcję osiągniemy przygotowując go w domu, samodzielnie. Potrzebne do tego produkty to: tonik (ok. 150 ml), espresso (40 g), lód i cytryna. Do szklanki wrzucamy 3-4 kostki lodu i plasterek cytryny. Szklankę w 2/3 zapełniamy tonikiem, a następnie delikatnie wlewamy świeżo zaparzoną kawę aż do wypełnienia szklanki. Warto wcześniej schłodzić tonik, żeby przygotowany napój był zimny i orzeźwiający. Ponadto, dla urozmaicenia bezalkoholowego drinka możemy użyć różnych dodatków w zależności od upodobań: listki mięty, mrożone owoce, czy grejpfrut zamiast cytryny sprawdzą się idealnie.