fbpx

Dukkah zmienia kuchnię

Dukkah zmienia kuchnię
Kucharz Martin Nordin stosuje dukkah jako przyprawę do dań z grill. (Fot. Martin Nordin/ Wydawnictwo Zwierciadło)

Dukkah to orientalna mieszanka przypraw. Aromatyczna, chrupiąca i zdrowa. Nadaje się do chleba z oliwą, albo jako dodatek do delikatnych w smaku potraw, past czy sałatek. Mając dukkah już nigdy nie powiesz, że brakuje w domu zdrowej przekąski.

Dukkah pochodzi z Egiptu. Jego bazą są orzechy laskowe, kolendra i kumin – reszta składników to indywidualna kompozycja przypraw i ziół. Grubość zmielenia poszczególnych składników jest również kwestią gustu, ale wpływa na smak, dlatego warto eksperymentować, albo korzystać ze sprawdzonych receptur.

Oto dwa doskonałe przepisy na dukahh opracowane przez szwedzkiego kucharza Martina Nordina. Oba pochodzą z jego książki „Ogniem i Dymem”. 

Dukkah

Składniki:

  • 65 g orzechów laskowych bez skórki
  • 8 orzechów makadamia
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1⁄2 łyżeczki całego kminu indyjskiego
  • 1 łyżeczka łagodnego chili w proszku
  • 1⁄2 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie: suchą patelnię postaw na średnim ogniu i wrzuć na nią orzechy z kolendrą. Praż je przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliły, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie zdejmij z palnika. Przełóż zawartość patelni do blendera i dodaj kmin indyjski, chili, oregano i sól. Włącz na kilka obrotów albo pulsacji, w masie po zmiksowaniu powinny być drobne kawałki. Przechowuj w zamkniętym słoiku w suchym miejscu.

Dukkah należy przygotowywać z całych ziaren przypraw, ponieważ są one o wiele bardziej aromatyczne.

Czarna Dukkah

Składniki:

  • 1 por (zielone liście)
  • 1 kromka ciemnego żytniego chleb (najlepiej z ekstraktem słodowym)
  • 55 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 1 łyżka drobno posiekanej papryczki chili ancho
  • 1 łyżeczka czarnej soli himalajskiej

Przygotowanie: Nastaw piekarnik na najwyższą temperaturę. Pokrój pora na długie, płaskie kawałki, po czym ułóż na blasze i wstaw na kilka minut do piekarnika, aż por całkiem sczernieje. Wyjmij blachę, obróć kawałki na drugą stronę, wstaw z powrotem i poczekaj, aż druga strona też będzie czarna. Następnie wyjmij pora z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Zmiksuj w blenderze na drobny proszek. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu. Wrzuć na nią drobno rwany chleb, orzechy, sezam i kolendrę. Praż około 5 minut, aż składniki zaczną się rumie- nić i apetycznie pachnieć. Od czasu do czasu mieszaj, pilnując, żeby się nie przypaliło. Następnie zdejmij z palnika. Przełóż mieszankę do blendera, dodaj czarnuszkę, chili i sól. Włącz na kilka obrotów albo pulsacji, w masie po zmiksowaniu powinny być drobne kawałki. Przechowuj w zamkniętym słoiku w suchym miejscu.

Jeśli chcesz użyć dukkah jako przyprawy do dania, dodaj ja pod koniec gotowania, by zachowała chrupkość.

Ogniem i dymem
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze