fbpx

Figowe brownie

Figowe brownie
Brownie to ciasto, które kochają wszyscy miłośnicy czekolady. (Fot. Getty Images)

Wilgotne, kleiste, intensywnie czekoladowe i pyszne. Brownie to ciasto, które kochają wszyscy miłośnicy czekolady. My proponujemy zdrowszą wersję brownie z lekkim twistem – figami, które świetnie uzupełniają jego smak. 

Składniki

Przepis na 8 porcji

Spód:

  • migdały 200 g
  • rodzynki (najlepiej niesiarkowane) 200 g
  • sól kamienna lub morska szczypta

Masa czekoladowo-figowa:

  • figi (niesiarkowane) namoczone na noc 200 g
  • olej kokosowy pełna łyżka
  • gorzka czekolada (min. 60-proc.) 250 g

Polewa:

  • syrop buraczany 1/4 szklanki (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
  • kakao lub karob 3 łyżki
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania

Migdały mielimy w robocie kuchennym na dość drobny granulat. Dodajemy rodzynki, sól i całość mielimy do uzyskania klejącej się kruszonki. Masę przekładamy do formy (tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia). Całość delikatnie ubijamy – najlepiej tłuczkiem do ziemniaków.

Namoczone figi miksujemy (najlepiej ręcznym blenderem), aż do uzyskania konsystencji gęstego dżemu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy z dżemem figowym. Masę przekładamy na spód z migdałów i rodzynek.

Syrop buraczany mieszamy z kakao. Po chwili składniki połączą się, tworząc gęstą polewę, którą wylewamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.

Ciekawostka: Z masy czekoladowo-figowej można zrobić również trufle czekoladowe. W tym celu wstawiamy ją do lodówki i po zastygnięciu formujemy łyżką trufle, które obtaczamy w kakao, zmielonych orzechach lub kokosie.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze