Wilgotne, kleiste, intensywnie czekoladowe i pyszne. Brownie to ciasto, które kochają wszyscy miłośnicy czekolady. My proponujemy zdrowszą wersję brownie z lekkim twistem - figami, które świetnie uzupełniają jego smak.
Przepis na 8 porcji
Spód:
- migdały 200 g
- rodzynki (najlepiej niesiarkowane) 200 g
- sól kamienna lub morska szczypta
Masa czekoladowo-figowa:
- figi (niesiarkowane) namoczone na noc 200 g
- olej kokosowy pełna łyżka
- gorzka czekolada (min. 60-proc.) 250 g
Polewa:
- syrop buraczany 1/4 szklanki (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
- kakao lub karob 3 łyżki
- płatki migdałowe do posypania
Migdały mielimy w robocie kuchennym na dość drobny granulat. Dodajemy rodzynki, sól i całość mielimy do uzyskania klejącej się kruszonki. Masę przekładamy do formy (tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia). Całość delikatnie ubijamy – najlepiej tłuczkiem do ziemniaków.
Namoczone figi miksujemy (najlepiej ręcznym blenderem), aż do uzyskania konsystencji gęstego dżemu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy z dżemem figowym. Masę przekładamy na spód z migdałów i rodzynek.
Syrop buraczany mieszamy z kakao. Po chwili składniki połączą się, tworząc gęstą polewę, którą wylewamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
Ciekawostka: Z masy czekoladowo-figowej można zrobić również trufle czekoladowe. W tym celu wstawiamy ją do lodówki i po zastygnięciu formujemy łyżką trufle, które obtaczamy w kakao, zmielonych orzechach lub kokosie.