Składniki dla 4 osób: 4 filety z łososia norweskiego Limito
ze skórą (każdy o wadze około 150 g), trociny lub zrębki wędzarnicze z brzozy lub gruszy, kilka gałązek tymianku cytrynowego, sól morska, wędzona papryka Prymat, 4 przekrojone wzdłuż na pół cykorie, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka wiejskiego masła, 1 szklanki cydru (przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek), 1 łyżka uprażonych i pokruszonych
migdałów lub orzechów włoskich, pieprz kolorowy młotkowany, imbir
mielony Prymat do smaku, sok z 1 cytryny
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety z łososia oprószyć solą i wędzoną papryką, ułożyć na metalowym ruszcie. Na dno garnka wsypać trociny i ułożyć gałązki tymianku. Do garnka wstawić ruszt z rybą, przykryć pokrywką (najlepiej z wbudowanym termometrem). Garnek postawić na ogniu i podgrzać, aż trociny zaczną dymić, a temperatura wewnątrz garnka osiągnie około 80°C. Wówczas wyłączyć ogień i pozostawić łososia na 15 minut w samym dymie.
Na patelni skarmelizować cukier, dodać masło, cydr, migdały i przyprawy. Gdy sos zacznie gęstnieć, ułożyć na nim cykorię i smażyć 2 minuty z każdej strony. Uwędzoną rybę podawać na smażonej cykorii, skrapiając dodatkowo powstałym na patelni sosem połączonym z sokiem z cytryny.
Przepis z książki Roberta Sowy „Życie kocha jeść. Nowoczesna kuchnia z regionalnymi akcentami”, Wydawnictwo Zwierciadło.
Książka już do kupienia w naszej księgarni.