(8 porcji)
400 g kruchego wytrwanego ciasta
250 g udźca z indyka
2 ząbki czosnku posiekane w plasterki
½ cebuli posiekanej w piórka
250 ml śmietany kremówki 32-36 %
2 jajka
½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
½ łyżeczki zmielonych nasion kuminu
½ łyżeczki zmielonych nasion fenkułu
1 łyżka świeżego rozmarynu
Sól i pieprz
Udziec z indyka kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy nasiona fenkułu, kolendry i kuminu. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodajemy czosnek i cebulą. Smażymy chwile po czym dodajemy udziec z indyka. Obsmażamy mięso i przykrywamy patelnię. Gdy indyk zmięknie, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy śmietanę, jajka i dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wykładamy rozwałkowanym ciastem i dokładnie nakłuwamy widelcem. Spód do tarty pieczemy w 180 C około 15 minut. Wyjmujemy gdy ciasto zacznie nabierać brązowego koloru. Wówczas wlewamy farsz i dalej pieczemy przez 30 minut. Tartę dekorujemy świeżym rozmarynem. Studzimy i wkładamy do lodówki.