1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Wytrawna tarta sylwestrowa

Wytrawna tarta sylwestrowa

(8 porcji) 400 g kruchego wytrwanego ciasta 250 g udźca z indyka 2 ząbki czosnku posiekane w plasterki ½ cebuli posiekanej w piórka 250 ml śmietany kremówki 32-36 % 2 jajka ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry ½ łyżeczki zmielonych nasion kuminu ½ łyżeczki zmielonych nasion fenkułu 1 łyżka świeżego rozmarynu Sól i pieprz

(8 porcji)

400 g kruchego wytrwanego ciasta

250 g udźca z indyka

2 ząbki czosnku posiekane w plasterki

½ cebuli posiekanej w piórka

250 ml śmietany kremówki 32-36 %

2 jajka

½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry

½ łyżeczki zmielonych nasion kuminu

½ łyżeczki zmielonych nasion fenkułu

1 łyżka świeżego rozmarynu

Sól i pieprz Udziec z indyka kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy nasiona fenkułu, kolendry i kuminu. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodajemy czosnek i cebulą. Smażymy chwile po czym dodajemy udziec z indyka. Obsmażamy mięso i przykrywamy patelnię. Gdy indyk zmięknie, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy śmietanę, jajka i dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie wykładamy rozwałkowanym ciastem i dokładnie nakłuwamy widelcem. Spód do tarty pieczemy w 180 C około 15 minut. Wyjmujemy gdy ciasto zacznie nabierać brązowego koloru. Wówczas wlewamy farsz i dalej pieczemy przez 30 minut. Tartę dekorujemy świeżym rozmarynem. Studzimy i wkładamy do lodówki.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze