1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pasty warzywne do kanapek i nie tylko. Ciekawe pomysły na wykorzystanie naturalnych past w kuchni

Pasty warzywne do kanapek i nie tylko. Ciekawe pomysły na wykorzystanie naturalnych past w kuchni

Pasty warzywne uwielbiają nie tylko wegetarianie. Odpowiednio skomponowane i starannie przyprawione warzywa stanowią prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Pysznie smakują same w sobie i na kromce świeżego pieczywa. Jednak pasty warzywne to o wiele więcej, niż tylko dodatek do kanapki. Wzbogacają smak każdej potrawy, stanowią doskonałe wykończenie dań mięsnych i wegetariańskich. Dodatkowo, zamknięte w słoiczkach, są wygodne i zawsze gotowe do eksperymentowania w kuchni lub po prostu do zjedzenia.

Z jakich warzyw przygotowywać pasty warzywne

Pasty warzywne najlepiej przygotowywać z warzyw sezonowych. Cukinia, bakłażan, papryka, buraki czy też dynia to idealne warzywa do past, ale tak naprawdę możecie sięgać po wszystko, na co macie ochotę. Ważnym składnikiem past warzywnych są rośliny strączkowe, na przykład ciecierzyca lub soczewica, dzięki którym pasty stanowią nie tylko dodatek do potraw, ale również sycącą i pełnowartościową przekąskę.

Aby wydobyć niezwykły smak i aromat większości warzyw, warto je upiec lub grillować, dodać do nich aromatyczne suszone pomidory, suszone owoce, różnego rodzaju nasiona, orzechy, prażoną cebulkę. Przygotowując pastę warto też pamiętać o ziołach i przyprawach, które podbijają smak warzyw, a w rezultacie smak i aromat potraw przygotowanych na bazie past lub z ich dodatkiem.

Jak przygotować pastę warzywną?Jak przygotować pastę warzywną?

Pasty warzywne – przygotować samodzielnie czy sięgnąć po gotowe

Przygotowanie past warzywnych zazwyczaj jest czasochłonne. Wymaga nieraz całej serii eksperymentów, by w końcu otrzymać pastę gotową nie tylko do zjedzenia na kanapce, ale do wszelkich kulinarnych zadań specjalnych. Jeśli nie macie czasu lub ochoty na samodzielne przygotowywanie past, sięgnijcie po Wawrzyńca. Pasty Wawrzyniec to oryginalna kompozycja warzyw i starannie dobranych przypraw, podkreślających ich wyjątkowy smak i aromat. Są w 100% naturalne, takie, jak byście przygotowywali je we własnych kuchniach. Wygodne i proste w użyciu – wystarczy sięgnąć po słoik z pastą, by odmienić każdy posiłek od śniadania, poprzez lunch, aż po kolację. Pasty warzywne Wawrzyniec doskonale nadają się do dań na ciepło i na zimno, w domu, w podróży, w pracy, plenerze, czy też do grilla.

Jeśli raz spróbujecie past Wawrzyniec, będziecie po nie sięgać już zawsze. I to nie tylko do kanapek. Sprawdźcie sami, eksperymentujcie w swoich kuchniach, jedzcie pasty prosto ze słoiczka, wzbogacajcie smak najprostszych i tych najbardziej wyrafinowanych dań. Smacznego!

Papryka faszerowana z grilla z pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, serem feta i czarnymi oliwkami

Wybieracie się na grilla? Nie zapomnijcie zabrać ze sobą Wawrzyńca. Zamiast zwykłego ketchupu sięgnijcie po pastę Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną, która wzbogaci smak kiełbasek, karkówki, skrzydełek i innych mięsnych potraw z grilla. Na ruszcie koniecznie zróbcie miejsce także dla faszerowanych papryczek, pysznie doprawionych pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów i bazylii.

Składniki:

  • 10 papryk czereśniowych lub 4 zwykłe
  • Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
  • 100 g sera feta
  • 100 g serka koziego (roladka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml gęstej śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • garść rukoli

Przygotowanie:

Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne.

W miseczce rozgniatamy ser feta, dodajemy ser kozi, pastę Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę czarnego pieprzu i śmietankę kremówkę. Mieszamy do połączenia składników.

Napełniamy farszem połówki papryki, układamy na skropionej oliwą tacce aluminiowej, grillujemy ok. 20 minut.

Grillowane papryki skrapiamy oliwą i dekorujemy listkami rukoli.

Tortilla z kurczakiem, sałatą, pomidorem, ogórkiem i pastą Wawrzyniec

z grillowanym bakłażanem

Do pracy lub szkoły tradycyjnie można zabrać ze sobą kanapki albo… pyszną tortillę, której smak wzbogacicie starannie przyprawionymi warzywami, zamkniętymi w słoiczku z Wawrzyńcem. Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami, a może Wawrzyniec z marchewką, dynią i curry? Nie musicie wybierać – za każdym razem możecie doprawiać swoje tortille inną pastą, eksperymentować z różnymi smakami i cieszyć się nimi w pracy, szkole czy też w plenerze.

Składniki:

  • 6 placków tortilli z mąki pszennej
  • 40 dag piersi kurczaka
  • Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
  • 8 liści sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • nieduży ogórek
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, spora szczypta pieprzu cayenne, szczypta kuminu, łyżeczka oregano, łyżeczka suszonego czosnku, szczypta soli

Sos czosnkowy:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego
  • łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w paski. Przekładamy do miski, dodajemy 3 łyżki oliwy i przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Podsmażamy mięso na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory i ogórka kroimy w kosteczkę.

Placki tortilli podgrzewamy na patelni.

Każdy placek smarujemy pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, dodajemy kurczaka, przygotowane wcześniej warzywa, polewamy sosem czosnkowym, zwijamy. Tortille na wynos dodatkowo zawijamy w folię aluminiową.

Makaron penne z hummusem z pestkami dyni i słonecznika z oliwkami i kaparami

Hummus doskonale smakuje z pieczywem, ale to nie znaczy, że trzeba się ograniczać tylko do kanapek! Wawrzyniec hummus z pestkami dyni i słonecznika może być podany jako dip do gotowanych warzyw, grillowanych potraw, takich jak szaszłyki czy kiełbaski, paluszków grissini i nachosów, ale można z niego przygotować także doskonały sos do makaronu. Makaron penne z humusem z pestkami dyni i słonecznika podany z oliwkami i kaparami to doskonałe, sycące danie, które przygotujecie w kilkanaście minut. I już macie pomysł na szybki obiad.

Składniki:

  • makaron penne 200 g
  • Wawrzyniec hummus z pestkami dyni i słonecznika
  • 2 łyżki marynowanych kaparów
  • Mały słoiczek drylowanych czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z połówki cytryny
  • Mała cebula
  • Łyżka oliwy
  • Świeżo posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiając szklankę wody z gotowania makaronu.

W rondlu lekko rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy.

Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż uwolni swój aromat.

Do rondla dodajemy hummus, stopniowo podlewamy wodą z gotowania makaronu, aż otrzymamy konsystencję sosu.

Kapary odcedzamy, dodajemy do hummusu razem z pokrojonymi w krążki oliwkami. Dodajemy makaron, mieszamy. Na talerzach dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Roladki z kurczaka z pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką i koperkiem z zielonymi szparagami i parmezanem

Pomysłów na potrawy ze szparagami jest tak wiele, że w krótkim sezonie na świeże, polskie szparagi, nie uda się wypróbować nawet połowy z nich. Doprawiajcie szparagi pastami warzywnymi Wawrzyniec, by w tym krótkim czasie czerpać z nich jak najwięcej kulinarnej przyjemności. Jeśli szukacie pomysłu na wyjątkowe danie, koniecznie przygotujcie roladki z kurczaka z pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką i koperkiem z zielonymi szparagami i parmezanem pod beszamelem. To idealne danie na niedzielny obiad lub kolację we dwoje.

Składniki:

  • dwie nieduże piersi z kurczaka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • Wawrzyniec z groszkiem, natką i koperkiem
  • 50 g parmezanu w płatkach
  • oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 40 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.

Piersi z kurczaka dzielimy na 2 części, każdą część delikatnie rozbijamy tłuczkiem na około 1 cm sznycle. Oprószamy solą i pieprzem.

Smarujemy sznycle pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką i koperkiem, na każdym układamy 3-4 szparagi, posypujemy płatkami parmezanu, zwijamy w ciasne roladki, które owijamy plasterkiem szynki parmeńskiej.

Przygotowujemy beszamel – podgrzewamy mleko. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy do masła mąkę, mieszając, aż powstanie masa bez grudek. Do masy, nie przerywając mieszania wlewamy mleko. Doprawiamy sos colą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, polewamy sosem beszamelowym. Główki szparagów skrapiamy oliwą. Całość posypujemy parmezanem,

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Zapiekamy 25 minut.

Sprawdź też sposób na kurczaka z zielonym curry z pastą z cukinii

Grzanki z grilla z kozim serkiem, pastą Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą

Nawet zwykły grill w środku zapracowanego tygodnia może mieć niecodzienny charakter. Wystarczy, że obok tradycyjnych potraw mięsnych w grillowym menu pojawią się grzanki z kozim serkiem, pastą Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami, a spotkanie przy grillu zamieni się w prawdziwą kulinarną ucztę.

Składniki

  • bagietka francuska
  • Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami
  • ser kozi miękki, do smarowania
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • mała czerwona cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Pomidorki kroimy na połówki, cebulę w piórka.

Bagietkę kroimy pod skosem na kromki, smarujemy pastą Wawrzyniec ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami, a następnie serkiem kozim. Układamy na kromkach połówki pomidorków koktajlowych i piórka czerwonej cebuli.

Tak przygotowane kromki układamy na lekko rozgrzanym grillu, grillujemy do zezłocenia grzanek.

Grzanki podajemy skropione oliwą i udekorowane listkami rukoli.

Kebab w bułce pita z kurczakiem, warzywami i hummusem z pestkami dyni i słonecznika

Orientalny street food we własnej kuchni? Dlaczego nie! Kebab w bułce pita z hummusem zabierze Cię w kulinarną podróż w najdalsze zakątki świata. Wykorzystaj do jego przygotowania starannie przyprawiony Wawrzyniec hummus z pestkami dyni i słonecznika i ruszaj w drogę!

Składniki:

Chlebek pita:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)
  • 1 ¼ szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do smarowania chlebków pita
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Kebab:

  • 20 dag mięsa drobiowego lub cielęcego
  • Wawrzyniec hummus z pestkami dyni i słonecznika
  • ćwierć główki kapusty pekińskiej
  • ćwierć główki małej kapusty modrej
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • opcjonalnie: odrobina octu jabłkowego

Marynata do mięsa:

  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos czosnkowy:

  • kubek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny

Sos pikantny:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili

Przygotowanie:

Chlebki pita
Połowę letniej wodę wlewamy do kubka, dodajemy drożdże, łyżeczkę mąki i cukru. Odstawiamy na kilka minut.

Kiedy drożdże ruszą, przesiewamy mąkę do miski, dodajemy oliwę, sól, cukier i resztę letniej wody. Wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, minimum na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą formujemy w kulę, następnie rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy chlebki na blat wyłożony papierem do pieczenia, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.

W tym czasie w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C nagrzewamy blachę. Wyrośnięte chlebki, smarujemy oliwą z oliwek, przekładamy razem z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę. Pieczemy 9-10 minut, aż wyrosną i nabiorą złoty kolor.

Kebab
Mięso kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miski, dodajemy oliwę i przyprawy. Mieszamy, odstawiamy na co najmniej godzinę. Plastry mięsa nadziewamy na szpadki do kebaba, układamy w naczyniu żaroodpornym tak, aby szpadka z dwóch stron opierała się o brzeg naczynia.

Nagrzewamy piekarnik do 230 st. C lub ustawiamy funkcję grilla. Naczynie z mięsem wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 40 minut, od czasu do czasu odwracając mięso na drugą stroną, by równomiernie się podpiekało.

Sos czosnkowy i pikantny

Składniki na wybrany sos łączymy, odstawiamy do lodówki na godzinę, do połączenia smaków i aromatów.

Kebab w bułce pita

Kapustę pekińską i modrą kroimy w cienkie paseczki, skrapiamy odrobiną octu jabłkowego. Cebulę kroimy w piórka, pozostałe warzywa w kostkę.

Upieczone chlebki pita kroimy w górnej części tak, by otrzymać kieszonki, następnie od wewnątrz smarujemy hummusem, dodajemy warzywa i skrojone ze szpadek kawałki mięsa. Dodajemy sos czosnkowy lub pikantny.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem, ricottą i pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem

Pasty warzywne idealnie podkreślają smak farszu do różnego rodzaju naleśników serwowanych w wersji wytrawnej. Niezależnie od tego, czy wybierzecie farsz wegetariański czy mięsny, z pastami warzywnymi Wawrzyniec zawsze będzie pysznie doprawiony. Macie ochotę na naleśniki zapiekane ze szpinakiem i ricottą? Łagodny farsz warto doprawić pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, by w porze lunchu w pracy lub obiadu w domu zasiąść do treściowego posiłku, który zaspokoi głód i potrzebę zjedzenia czegoś naprawdę pysznego.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 130 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 330 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Farsz ze szpinakiem i ricottą:

  • 500 g świeżego szpinaku baby
  • Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
  • 200g sera ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • łyżka oliwy
  • po szczypcie soli i gałki muszkatołowej


Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 40 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 100 g sera tartego Grana Padano

Przygotowanie:

Ze składników na ciasto naleśnikowe przygotowujemy ciasto, miksując wszystkie składniki na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania masy bez grudek. Odstawiamy masę do lodówki na 1,5 godziny. Na oleju lub maśle klarowanym smażymy naleśniki.

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce oliwy. Do zeszklonej cebulki dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy do uwolnienia jego aromatu. Dodajemy szpinak i szczyptę soli, dusimy, aż listki zwiędną. Zestawiamy patelnię z kuchenki, dodajemy pastę Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem, ser ricotta, szczyptę gałki muszkatołowej, całość mieszamy.

Ze składników na sos przygotowujemy beszamel – roztapiamy w rondlu masło, dodajemy mąkę, starannie mieszając, aż powstanie masa bez grudek. Do masy, nie przerywając mieszania wlewamy ciepłe mleko. Doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Farsz nakładamy na naleśniki, które następnie zwijamy w rulony i układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem Grana Padano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy 30 minut.

Sprawdź też sposób na naleśniki z pastą warzywną z grillowanego bakłażana

Grissinni z pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem i szynką parmeńską podane na rukoli z oliwkami i parmezanem

W imprezowym menu główną rolę odgrywają przekąski. Jak najbardziej mogą to być apetyczne kanapki z bagietki francuskiej z pastami warzywnymi i różnymi dodatkami, ale dlaczego nie podać past warzywnych z zupełnie innym rodzajem pieczywa? Grissini, włoskie paluszki chlebowe, aż się proszą o otulenie ich szynką parmeńską z pastą Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem. Podane na rukoli z oliwkami i parmezanem… hmmm… palce lizać!


Składniki:

  • opakowanie paluszków chlebowych grissini
  • Wawrzyniec z grillowanym bakłażanem
  • szynka parmeńska
  • pół opakowania rukoli
  • 50 g czarnych oliwek
  • 50 g parmezanu w płatkach
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Plasterki szynki delikatnie smarujemy pastą z grillowanym bakłażanem, kroimy wzdłuż na 2 paski. Grissini zawijamy w paski szynki.

Rukolę wysypujemy na talerz. Grissini układamy na rukoli, całość skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy czarnymi oliwkami i parmezanem.

Zupa krem z cukinii z mascarpone, pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką pietruszki i koperkiem i grzankami

Zwykłe kanapki do pracy vs. zupa krem z cukinii z mascarpone, apetycznie przyprawiona pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką pietruszki i koperkiem i podana z chrupiącymi grzankami? My już mamy swojego faworyta. Zupy, zwłaszcza podane w postaci kremów, wyszły z domów i towarzyszą nam w pracy lub w czasie wolnym w plenerze, gdzie zabieramy je w kubkach termicznych lub termosach. Nic dziwnego, bo dają szerokie pole do kulinarnych popisów, stanowią ciepły i smaczny posiłek, zwłaszcza kiedy wyjątkowego smaku i aromatu dodają im idealnie skomponowane i przyprawione pasty warzywne Wawrzyniec. Te z zielonych warzyw pysznie smakują doprawione pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką pietruszki i koperkiem lub grillowaną cukinią i curry, z pomarańczowych – z marchewką, dynią i curry, a z czerwonych – ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami.

Składniki:

  • cukinia średniej wielkości lub dwie małe
  • Wawrzyniec z groszkiem, natką pietruszki i koperkiem
  • 0,7 – 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 150 g mascarpone
  • cebula
  • z ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • grzanki

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku, jeszcze chwilę dusimy, aż czosnek uwolni swój aromat.

Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, podlewamy bulionem i gotujemy 10 minut.

Zupę miksujemy na gładki krem z mascarpone i pastą Wawrzyniec z groszkiem, natką pietruszki i koperkiem. Podajemy z grzankami.

<<Sprawdź inny sposób na zupę krem>>

Ptysie z faszerowane pieczarkami z pastą Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry

Jeśli ptysie kojarzą się Wam jedynie z cukiernią, czas poeksperymentować z wytrawnymi farszami. Ciasto zaparzane, z którego przygotowuje się ptysie i groszek ptysiowy, wbrew pozorom nie sprawia większych trudności i świetnie smakuje nie tylko z farszem na słodko. Ptysie z farszem pieczarkowym z pastą Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry to świetna przekąska w imprezowym menu, ale też pożywne śniadanie lub apetyczny dodatek do kremowej zupy w porze obiadowej. Sami zdecydujcie, kiedy jest na nie najlepsza pora.

Składniki:

Ciasto ptysiowe:

  • szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 duże jajka
  • szklanka wody
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 250 g pieczarek
  • Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry
  • 50 g tartego sera cheddar
  • cebula
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie paseczki lub ścieramy na tarce. Dodajemy do cebuli, smażymy kilka minut, aż woda z pieczarek odparuje i grzyby zaczną się rumienić.

Do zrumienionych pieczarek dodajemy pastę Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry oraz cheddar. Mieszamy.

Do garnka przekładamy masło, dodajemy wodę i łyżeczkę soli. Zagotowujemy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia masła. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Po 1-2 minutach zestawiamy garnek z kuchenki.

Kiedy ciasto wystygnie, dodajemy po jednym jajku, miksując do połączenia składników.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Szprycą lub łyżką zanurzaną w wodzie nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy do zrumienienia około 15-20 minut.

Upieczone ptysie kroimy i napełniamy przygotowanym farszem. Do faszerowania możemy też wykorzystać szprycę.

Ptysie możemy upiec dzień wcześniej. Wówczas faszerujemy je przed podaniem. Można też nafaszerowane ptysie lekko podgrzać w piekarniku.

Pasty warzywne – niezliczone możliwości

Choć pasty warzywne pysznie smakują na kanapkach, wiemy, że warto je wykorzystywać na jeszcze tysiąc innych sposobów. Drugi tysiąc przepisów z pewnością jesteście w stanie stworzyć sami. Ogranicza Was tylko kulinarna wyobraźnia. Chociaż jesteśmy pewni, że dzięki naturalnym i idealnie skomponowanym pastom warzywnym Wawrzyniec w kuchni nie ma już żadnych ograniczeń.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Kuchnia

Botwinka z jajkiem na mleku kokosowym

(Fot.iStock)
(Fot.iStock)
Wiosenna zupa, którą znamy od dziecka, tym razem w egzotycznej wersji z nutą kokosa. Warto spróbować!

Botwinka z jajkiem na mleku kokosowym

2 pęczki botwinki
1 puszka mleka kokosowego
pęczek dymki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku

Do podania:
koperek
2 jajka ugotowane na twardo

Pęczki botwiny dokładnie myjemy, odrzucamy żółte liście i kroimy. Tak samo kroimy cebule ze szczypiorem.

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy kolendrę i czerwoną pastę curry, mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy drobno posiekane czosnek i cebulę i razem podsmażamy.
Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy na średnim ogniu, aż ilość płynu zredukuje się o 1/3. Dodajemy posiekaną botwinę i zagotowujemy.
Zdejmujemy z ognia, doprawiamy.
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki.
Botwinkę rozlewamy do misek, dodajemy jajka i koper.

  1. Kuchnia

Fit pizza z patelni – hit czy kit?

Fit pizza z patelni (Fot. materiały partnera)
Fit pizza z patelni (Fot. materiały partnera)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Czego najbardziej brakuje nam na diecie? Wiele osób z pewnością odpowiedziałoby, że pizzy! Na szczęście nawet podczas redukcji zbędnych kilogramów nie musisz całkowicie odstawiać ulubionych dań. Wystarczy przyrządzić je w nieco zdrowszej i lżejszej wersji niż zwykle.

Fit wersje niezdrowych dań – czy warto włączać je do diety?

Czasy, w których niskokaloryczna dieta wiązała się wyłącznie z wyrzeczeniami, dawno odeszły w niepamięć. Coraz więcej mówi się o tym, jak ważne jest holistyczne dbanie o zdrowie i to, by walka ze zbędnymi kilogramami nie odbijała się negatywnie na naszym dobrostanie psychicznym. Restrykcyjne odmawianie sobie wszystkiego, co lubimy, może bowiem doprowadzić do frustracji, szybkiego porzucenia diety lub nawet groźnych zaburzeń odżywiania.

Aby jadłospis na redukcji był nie tylko zdrowy, ale także smaczny, warto poszukać sprytnych sposobów na ograniczenie spożywanych kalorii przy zachowaniu satysfakcjonującego smaku. Przede wszystkim należy czytać etykiety kupowanych produktów: podobne rzeczy mogą różnić się między sobą składem, zawartością substancji odżywczych oraz ładunkiem energetycznym.

Jeśli masz wielką ochotę na coś pozornie „zakazanego”, warto z góry wyznaczyć sobie maksymalną porcję. Garstka chipsów czy kostka czekolady raczej nie zrujnuje twojej drogi do utraty nadwagi, ale regularne zjadanie słodyczy i przekąsek bez umiaru – już tak.

Inną ciekawą metodą jest stosowanie zdrowszych i lżejszych zamienników ulubionych potraw. Jednym z nich z pewnością jest fit pizza z patelni, którą można przyrządzić na kilka różnych sposobów.

Przepisy na fit pizzę z patelni

Fit pizzę warto przyrządzić bez użycia drożdży, żeby ograniczać kalorie (które – nie oszukujmy się – kryją się głównie w cieście i pysznym serze). Jeśli dodatkowo szukasz czegoś, co przyrządza się błyskawicznie i prosto, to mamy dla ciebie przepis idealny. Ciasto, które bardziej przypomina omlet lub naleśnik niż włoską pizzę, ale w połączeniu z pysznymi składnikami, zapewniamy – daje radę.

Nasza druga propozycja to lekko słodkawe, sycące ciasto na pizzę z batata. Nieco bardziej kaloryczne, ale są to same wartościowe kalorie, które bez grama wyrzutów sumienia można dopisać do swojego jadłospisu.

Fit pizza na mące pełnoziarnistej

Składniki:

  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mleka
  • jajko
  • 1/3 proszku do pieczenia
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy (np. chili, bazylia lub zioła prowansalskie)
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • wędlina drobiowa w plastrach
  • kilka pieczarek
  • kilka klastrów mozzarelli light lub innego sera
  • pół papryki

Mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól i pieprz mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota planetarnego Kenwood Prospero+, który idealnie wymiesza ciasto samodzielnie – ty możesz w tym czasie przygotowywać składniki na pizzę. Na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni rozprowadź ciasto i smaż ok. 2 minut, aż na wierzchniej stronie pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie przewróć placek na drugą stronę, posmaruj passatą wymieszaną z przyprawami i udekoruj ulubionymi składnikami pokrojonymi w plasterki. Smaż pod przykryciem przez ok. 10 min.

Fit pizza z batata

  • batat
  • 70 g mąki owsianej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • włoskie zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
  • starty ser
  • łyżka kukurydzy
  • kilka plasterków szynki
  • pół papryki

Batata obierz i pokrój na plastry, a następnie podsmaż pod przykryciem, aż będzie miękki (ok. 10 min). Usmażone warzywo zmiksuj z dwoma rodzajami mąki, oliwą i przyprawami, używając do tego celu dobrego robota planetarnego, np. Kenwood Prospero+. Z tak otrzymanego ciasta uformuj placek i smaż przez ok. 10 min na suchej patelni. Przewróć pizzę na drugą stronę, używając do tego celu talerza, który zapobiegnie jej rozpadnięciu się. Posmaruj przecierem z ulubionymi przyprawami, obsyp startym serem oraz wybranymi przez siebie dodatkami. Smaż pod przykryciem, aż ser się rozpuści, a następnie zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze przez 3-5 min.

Fit pizza – hit czy kit? - infografika Fit pizza – hit czy kit? - infografika

Tradycyjna pizza – czy można ją jeść na redukcji?

Od czasu do czasu mogą się też zdarzyć takie dni, kiedy żadne zdrowsze zamienniki nie zdadzą egzaminu. Kiedy poczujesz, że masz nieodpartą ochotę na zjedzenie swojej ulubionej, kalorycznej potrawy, możesz to zrobić bez wyrzutów sumienia, mając jednak na uwadze kilka istotnych zasad.

Przede wszystkim warto uwzględnić ten „cheat meal” w swoim całodniowym jadłospisie i bilansie kalorycznym (o ile liczysz kalorie). Jeśli wieczorem planujesz spotkanie z przyjaciółmi przy pizzy, najlepiej wcześniej zjeść lekką sałatkę czy zupę krem lub całkowicie pominąć inny posiłek. Alternatywą może być skonsumowanie mniejszej porcji ulubionego dania niż zwykle – dzięki temu zaspokoisz swoją zachciankę bez poczucia, że całą dietę diabli wzięli.

Jeśli jednak chcesz zaszaleć, po prostu to zrób. Trzymanie kalorii w ryzach ma się stać twoim stylem życia na stałe, a nie tymczasową katorgą, po której w końcu wrócisz do jedzenia bez pomyślunku.

W jaki sposób możesz zmniejszyć kaloryczność pizzy, nie pozbawiając jej walorów smakowych? Zanim przejdziemy do przygotowywania dietetycznej wersji tej potrawy, warto zastanowić się nad tym, jakie składniki odpowiadają za jej tuczące właściwości.

Po pierwsze, wiele zależy od ciasta: powinno być jak najcieńsze, a dodatkowo warto zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą lub orkiszową, która co prawda również jest kaloryczna, ale przynajmniej bardziej wartościowa dla naszego organizmu.

Po drugie, niezwykle ważny jest dobór dodatków. Jeśli przykryjemy cały placek dużą ilością pełnotłustego sera, a na domiar złego udekorujemy go niezdrowymi dodatkami, zapewnimy sobie prawdziwą bombę kaloryczną. Plasterki cheddara warto więc wymienić na mozzarellę light, zaś np. chorizo, boczek lub kiełbasę – na dużą ilość świeżych warzyw.

Przepis na tradycyjną pizzę

Składniki:

  • 20 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli, pieprz, inne ulubione przyprawy
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • mozzarella light
  • ulubione dodatki, np. szynka, pieczarki, papryka, feta, pomidory, oliwki itd.

Mąkę, drożdże, wodę, oliwę, cukier i przyprawy wrzuć do misy miksera i wyrabiaj hakiem przez ok. 15 min. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h. W tym czasie przygotuj sos, mieszając ze sobą przecier, czosnek i wybrane przyprawy. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 lub 3 części, uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 0,5 h. Nagrzej piekarnik do temperatury 20 stopni. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na placki, umieść na blaszkach, posmaruj sosem, posyp serem i ułóż wybrane dodatki. Piecz ok. 9-10 min, aż do zarumienienia brzegów.

Co zrobić, by tradycyjna pizza miała mniej kalorii? - infografika Co zrobić, by tradycyjna pizza miała mniej kalorii? - infografika

Robot planetarny – niezbędny gadżet w czasie diety

Dobry robot planetarny stanowi jedno z najbardziej przydatnych urządzeń kuchennych, mogących posłużyć nie tylko do przyrządzenia pizzy, ale także do przygotowania mnóstwa innych, pysznych dań. Szczególnie pomocny może się okazać podczas diety redukcyjnej, kiedy staramy się jak najwięcej gotować w domu, tworząc zdrowsze zamienniki popularnych potraw.

Robot Kenwood Prospero+ przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowego gotowania oraz ułatwiania sobie codziennej pracy. Urządzenie ma moc 1000 W, a jednocześnie jest stosunkowo niewielkie i poręczne. Robot ma wiele różnych funkcji, do których należą np. mieszanie, ubijanie, zagniatanie ciasta, mielenie mięsa, przypraw i ziół, wyciskanie cytrusów, szatkowanie, blendowanie czy siekanie.

Dzięki wszystkim tym możliwościom przy jego pomocy przygotujesz pyszne koktajle i smoothies, niskokaloryczne spaghetti (funkcja mielenia pozwoli ci na samodzielne zmielenie chudego, drobiowego mięsa lub warzyw na sos), fit ciasta i desery, własne pieczywo, placki, domowe masło orzechowe oraz świeże soki.

  1. Kuchnia

Wiosna na talerzu - 4 zielone przepisy

Spróbujmy wywołać wiosnę zielonymi potrawami. (Fot. Studio Zwierciało)
Spróbujmy wywołać wiosnę zielonymi potrawami. (Fot. Studio Zwierciało)
Zobacz galerię 5 Zdjęć
Nawet jeśli lubimy zimę i niskie temperatury, to mamy już ich dość i z utęsknieniem wypatrujemy prawdziwej wiosny. Może więc spróbujmy wywołać wiosnę zielonymi potrawami? Zdrowo i smacznie zaczepić ją kulinarnie. Skusić szpinakowym smoothie, zaciekawić ogórkowymi roladkami z zielonym groszkiem...

Nawet jeśli lubimy zimę i niskie temperatury, to mamy już ich dość i z utęsknieniem wypatrujemy prawdziwej wiosny. Może więc spróbujmy wywołać wiosnę zielonymi potrawami? Zdrowo i smacznie zaczepić ją kulinarnie. Skusić szpinakowym smoothie, zaciekawić ogórkowymi roladkami z zielonym groszkiem...

Szpinakowy hummus

(Fot. Studio Zwierciadło) (Fot. Studio Zwierciadło)

Jest niskokaloryczny – 100 gramów to zaledwie 30 kalorii. Bazą każdego humusu jest roślina strączkowa – ciecierzyca. Jej jasne ziarenka kształtem przypominają orzeszki. Nazywana również grochem włoskim. Stanowi doskonałe źródło białka i węglowodanów. Ciecierzyca zawiera fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.

Składniki na 4–5 porcji:

  • 100 g pasty sezamowej tahini,
  • 200 g ciecierzycy z puszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
  • 3–4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.
Czas przygotowania: 20 minut

Szpinak ugotować, a następnie dodać do niego odcedzoną z wody ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny. Całość zmiksować, na jednolitą masę. Doprawić pieprzem i solą. Podawać ze świeżym pieczywem.

Roladki z ogórka i pasty z zielonego groszku

(Fot. Studio Zwierciadło) (Fot. Studio Zwierciadło)

Zielony groszek jest silnym afrodyzjakiem – zawiera bowiem żelazo, a ono zwiększa poziom libido. Podobno Ninon de Lenclos, wolnomyślicielka, skandalistka i najsłynniejsza francuska kurtyzana, częstowała swoich kochanków zupą z zielonego groszku, rzekomo rozpalającą namiętność.

Składniki na 4 porcje:

  • długi świeży ogórek,
  • 200 g mrożonego zielonego groszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cytryna,
  • 100 g kwinoa (komosy ryżowej),
  • kilka liści mięty,
  • sól, pieprz.
Czas przygotowania: ok. 30 minut

Kwinoa ugotować do miękkości (jedna porcja komosy na dwie porcje wody). Ugotować zielony groszek, dodać liście mięty, sok z cytryny, poszatkowane ząbki czosnku i całość zmiksować na gładkie piure. Doprawić pieprzem i solą, a następnie wymieszać z ugotowaną komosą ryżową. Ogórek pokroić na bardzo cienkie długie plastry (wzdłuż dłuższego boku). Posolić z każdej strony, nałożyć farsz z groszku i komosy, zawinąć i spiąć wykałaczką.

Kalafior z sosem miętowym

(Fot. Studio Zwierciadło) (Fot. Studio Zwierciadło)

W kalafiorze znajduje się związek o nazwie sulforafan, który Pobudza enzymy o działaniu przeciwnowotworowym i dodatkowo zwalcza bakterie Helicobacter pylori.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kalafiory (najlepiej małe),
  • 3 łyżki oliwy,
  • 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8–10 liści świeżej mięty,
  • cytryna,
  • sól, pieprz.
Czas przygotowania: ok. godziny

Kalafiory umyć, skropić oliwą. Następnie ułożyć na blasze i piec około pół godziny lub dłużej, jeśli są większe, w 200 stopniach Celsjusza (powinny być na wpół miękkie). Do śmietany lub jogurtu dodać liście mięty, poszatkowany czosnek, sok z cytryny. Całość zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem upieczone już warzywo.

Smoothie ananasowo-szpinakowe i bananowo-sałatowe

(Fot. Studio Zwierciadło) (Fot. Studio Zwierciadło)

Składniki na 4 porcje:

Ananasowo-szpinakowy:

  • świeży ananas lub ananas z puszki,
  • 10 liści świeżego szpinaku,
  • 2 brzoskiwinie,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych.
Bananowo-sałatowy:
  • 2 banany,
  • 200 g zielonych winogron,
  • 100 g sałaty (np. roszponki),
  • 5–6 łyżek syropu z agawy,
  • cytryna.
Czas przygotowania: 20 minut

Ananas obrać, pokroić na kawałki. Dodać szpinak, brzoskwinie, imbir oraz wiórki kokosowe i zmiksować. Jeśli napój jest zbyt gęsty, można wlać trochę wody i jeszcze raz zmiksować. Aby uzyskać smoothie bananowo-sałatowe, należy zmiksować banany, winogrona (bez pestek), sałatę, sok z cytryny. Doprawić syropem z agawy.

Natasza Socha dziennikarka, pisarka i blogerka. 

  1. Kuchnia

Pieczone orzechy włoskie z rozmarynem

Pieczone orzechy włoskie z rozmarynem. (Fot. Oliver Barth/ Wydawnictwo Zwierciadło)
Pieczone orzechy włoskie z rozmarynem. (Fot. Oliver Barth/ Wydawnictwo Zwierciadło)
Tak przygotowane orzechy pasują niemal do wszystkiego – mogą być podawane jako samodzielna przekąska lub stanowić przepyszne uzupełnienie niesłodkich dań. Gdy zdrowe tłuszcze z orzechów połączą się z leczniczymi właściwościami rozmarynu, otrzymamy prostą, ale jakże mocarną strawę dla mózgu.

Przepis pochodzi z książki „Smart Plants. Jak wykorzystać naturalne nootropiki, by usprawnić myślenie, koncentrację i pamięć.”, Julie Mooris

Składniki na 2 szklanki/8 porcji

2 łyżki oleju kokosowego, roztopionego 11/2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka cukru kokosowego 2 szklanki surowych połówek orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170–180°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. 2. W średniej misce wymieszaj olej kokosowy, rozmaryn, sól, pieprz cayenne i cukier kokosowy. Wsyp orzechy i mieszaj tak długo, aż będą dokładnie obtoczone tłuszczem i przyprawami. Rozłóż je na blasze i piecz przez 10–15 minut lub do czasu, aż orzechy zrobią się złotobrązowe i aromatyczne. Pozwól im wystygnąć przed podaniem. 3. Pieczone orzechy można przechowywać kilka tygodni w temperaturze pokojowej w pojemniku próżniowym, jednak lepiej trzymać je w lodówce, dzięki czemu na dłużej zachowają wartościowe tłuszcze.

Warto wiedzieć - już samo wąchanie rozmarynu sprawia, że do organizmu dostaje się acetylocholina, która wspomaga pamięć i prawidłową pracę mózgu.

Nootropowy zastrzyk dla mózgu: Przed wsypaniem orzechów do miski z olejem i rozmarynem, wymieszaj je z 1 łyżeczką reishi w proszku.

Więcej smacznych i zdrowych roślinnych przepisów znajdziesz w książce: „Smart Plants. Jak wykorzystać naturalne nootropiki, by usprawnić myślenie, koncentrację i pamięć” Julie Morris.

  1. Kuchnia

Osładzanie codzienności. Rozmowa z Elizą Mórawską-Kmitą

Eliza Mórawska-Kmita (Fot. Anna Rutkowska/ JG Publishing)
Eliza Mórawska-Kmita (Fot. Anna Rutkowska/ JG Publishing)
Zobacz galerię 7 Zdjęć
"Nie ma chyba nikogo, kogo zapach szarlotki, nie przeniósłby do krainy wspomnień" - mówi autorka bestsellerowej książki kulinarnej „Słodkie”, która po kilku latach nieobecności na rynku, została na prośbę czytelników, wydana ponownie.

Czy masz swój rytuał „słodkości”? Codziennie? Po obiedzie? Do kawki? Tylko w weekendy? Kiedyś nie mogłam żyć bez codziennej dawki słodyczy, ale dziś to się zmieniło i jem tylko to, co naprawdę lubię - najchętniej coś domowego, świeżo wyjętego z piekarnika. Piekę ciasta zazwyczaj 1-2 razy w tygodniu, czasem częściej. Zawsze mam też ochotę na domową chałkę z dużą ilością kruszonki.

„Słodkie” to Twoja pierwsza książka kulinarna - ukazała się w 2014 r., doczekała się kilku dodruków i wyprzedała się do ostatniej sztuki.  A teraz wróciła. Z tymi samymi przepisami, ale nowymi zdjęciami. Oprawa wpływa na smak? Moim zdaniem tak. To książka, do której sama chętnie wracam, korzystam z niej, podarowałam ją też w ciągu tych kilku lat wielu osobom, ale chciałam nieco odświeżyć jej wygląd.

Wszystkie zdjęcia do nowego wydania zrobiłaś sama. Jak stałaś się zawodowym fotografem? Robię zdjęcia już prawie dwadzieścia lat, każdego dnia. Zaczynałam na potrzeby bloga, a potem pasja się rozwinęła i zaczęłam robić zdjęcia również zawodowo. Inspiracji szukam przede wszystkim w naturze - dziś interesuje mnie głównie fotografia, przy której jak najmniej "majstrowano", taka niedoskonała, naturalna, zwyczajna. Przeszłam długą drogę od fascynacji wielkimi sesjami zdjęciowymi ze scenografią, stylistami jedzenia, a dziś najbliżej mi do zdjęć naturalnych, minimalistycznych.  

Przeżywasz fascynację kulturą Korei, interesujesz się Japonią - czy w swojej następnej książce podzielisz się z nami niezawodnymi przepisami na dania kuchni azjatyckiej? Jeśli opanuję je w satysfakcjonujący sposób, to czemu nie?  

Liczymy na to, bo przepisy od Ciebie po prostu wychodzą. Obserwując Twojego Instagrama (whiteplatecom) nie można mieć wątpliwości - w gotowaniu i pieczeniu osiągnęłaś mistrzowski poziom. Ramen, burger, pączki, chałka - to tylko kwestia zachcianki, decyzji. Czy tak było zawsze? Czy miałaś jakieś wpadki?  Zrobiłaś kiedyś zakalca? To jest dosyć zabawne, ale rzeczywiście to prawda - właściwie nie ma rzeczy, na którą miałabym ochotę, a nie umiałabym jej sama zrobić w domu. Jeśli za czymś tęsknię, to są to zazwyczaj dania jedzone w jakichś określonych "okolicznościach przyrody", związane z miejscami, sytuacjami, emocjami. Tego oczywiście w domu powtórzyć się nie da, ale cała reszta jest do zrobienia. Kiedyś dużo podróżowałam, a w tych podróżach jedzenie stanowiło jeden z najważniejszych elementów - jadłam, notowałam, kupowałam książki kucharskie i uczyłam się odtwarzać w domu to, co lubię. Wiadomo, że nauka to też wpadki i nieudane dania - dziś jest tego zdecydowanie mniej, ale po prostu gotuję już na tyle długo, że umiem uniknąć wielu wpadek  - bo już je zaliczyłam ;)

Czy jakieś przepis wciąż stawia Ci opór? Miałam kilka podejść do francuskich macarons i niestety nie wychodziły tak, jak powinny. Idealne macarons to te prosto z Paryża, z cukierni Ladurée, jedzone na miejscu. Dla mnie najlepsze i już nie próbuję robić ich sama w domu.

Wiele osób zaczyna swoje kulinarne eksperymenty właśnie od deserów, od pieczenia ciast  - czy masz dla nich jakiś złoty standard działania? Jeśli zaczynamy to najważniejsze jest staranne czytanie przepisu i instrukcji - wiele początkujących osób uważa, że to mało istotne, bo "babcia robiła na oko i było pyszne", ale ja uważam, że bez opanowania podstaw, trudno jest iść dalej i rozwinąć skrzydła.

Przepisy z książki "Słodkie" 

Brownie z suszonymi śliwkami

(Fot. Eliza Mórawska-Kmita) (Fot. Eliza Mórawska-Kmita)

Składniki: gorzka czekolada 200 g, masło 160 g, cukier puder 200 g, jajka 4 szt., mąka 80 g, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, śliwki kalifornijskie bez pestek, drobno pokrojone, zalane szklanką (250 ml) mocnej herbaty

Przygotowanie: 1. Czekoladę połamać na małe kawałeczki, masło drobno pokroić. W garnku zagotować wodę. Czekoladę i masło włożyć do miski i postawić ją na garnku z gotującą się wodą, która nie powinna dotykać dna miski. Mieszać czekoladę i masło, aż się rozpuszczą. Lekko przestudzić.

2. Jajka ubić z cukrem pudrem, dodawać powoli czekoladę z masłem. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.

3. Śliwki odcedzić na sitku i wmieszać do masy.

4. Masę wlać do formy (20x30 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 25 minut. (Ważne − proponuję sprawdzić drewnianym patyczkiem stan upieczenia w środku, pod warstwą ciasta. Niektóre piekarniki pieką szybciej i brownie można wyjąć już po 15 minutach).

Sernik śliwka w białej czekoladzie

(Fot. Eliza Mórawska-Kmita) (Fot. Eliza Mórawska-Kmita)

Składniki:  Spód: cukierki śliwka w czekoladzie 200 g, masło 100 g, brązowy cukier 100 g, mąka 100 g, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, jajko 1 szt. Masa serowa: serek waniliowy (dowolny) 200 g, trzykrotnie mielony twaróg (może być z wiaderka) 600 g, cukier puder 250 g, jajka 4 szt. Wierzch: biała czekolada 200 g, niesłodzone mleko skondensowane lub śmietanka 36% 5 łyżek, cukierki śliwka w czekoladzie bardzo drobno pokrojone (opcjonalnie) 100-150 g

Przygotowanie:

1. Cukierki, masło i cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 1o−15 minut, następnie zmiksować na purée. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajko, dokładnie wymieszać.

2 . Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką (lub mąką). Przełożyć do niej ciasto − będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C)  i piec 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa

3. Sery umieścić w misce, zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodawać po jednym jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut.

4. Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec 5o minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu ciasta przygotować wierzch.

Wierzch

5. Czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Polać wierzch sernika. Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.

Książka "Słodkie" to 55 sprawdzonych przepisów. Większość z nich autorka napisała sama od początku, niektóre pochodzą ze starych zapisków, jeszcze inne zostały przywołane, bo cieszyły się powodzeniem na blogu. Oprócz przepisów w książce każdy początkujący cukiernik znajdzie informacje dotyczące przyborów, akcesoriów, składników i praktycznych porad dotyczących pieczenia. Książkę można kupić  wyłącznie na: jgpublishing.pl