6 przepisów na pyszne i oryginalne kiszonki

(fot. iStock)

To chyba jeden z najprostszych sposobów na konserwowanie żywności. Mało tego, kiszenie jest jedną z najstarszych metod utrwalania darów naszej ziemi. W tej metodzie wykorzystujemy proces fermentacji mlekowej, który zachodzi w warzywach i owocach za sprawą bakterii, które zmieniają cukry w kwas mlekowy (…) Kiszonki to naturalny antybiotyk, im więcej ich w Waszej diecie, tym lepiej – przekonuje Jolanta Naklicka-Kleser i przedstawia 6 przepisów na pyszne kiszonki.

W pierwszej kolejności wykonujemy solankę:

To roztwór wody i soli. Sól to jeden z kilku naturalnych sposobów konserwacji żywności. Ogranicza ona rozwój niekorzystnych substancji.

Jak ją wykonać? Przygotujmy składniki: sól – najlepiej niejodowana. Najlepsza jest sól kamienna. Ja stosuję także sól morską oraz wodę – najlepiej niechlorowaną. Ja wykorzystuję wodę mineralną niegazowaną.

Proporcje: Stosuję zawsze 40 g soli na 1 litr wody. W przepisach podane są różne proporcje od 30 do 80 g soli na 1 litr. Wszystko jednak zależy od naszych przyzwyczajeń. Dla jednej osoby poszczególne kiszonki mogą być zbyt słone, a dla drugiej wręcz przeciwnie.

Kiszona czerwona cebula z kolendrą

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • liście kolendry lub pietruszki (wedle uznania)
  • 1 granat (opcjonalnie)
  • solanka

Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w piórka. Następnie wraz z nasionami granatu i liśćmi kolendry układaj na zmianę w słoiku, a następnie zalej wcześniej przygotowaną solanką. Zamknij słoik i poczekaj kilka dni. Cebula jest pokrojona bardzo cienko dlatego szybko będzie gotowa. Możesz przechowywać ją w lodówce. Wzbogaci smak wielu Twoich dań.

Kiszone pomidory

Składniki:

  • 1 kg pomidorów różnej wielkości i koloru
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek dymki
  • kawałek chrzanu (długości ok. 10 cm)
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • solanka

Sposób przygotowania: Pomidory umyj i lekko ponakłuwaj. Czosnek przekrój na pół. Chrzan obierz i pokrój w plastry. Do słoików włóż pomidory oraz dodatki, układając je naprzemiennie. Zalej przygotowaną solanką i zakręć słoiki.

Kiszone rzodkiewki

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • kilkanaście ziaren gorczycy
  • solanka

Sposób przygotowania: Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Na dno słoika wsyp ziarna gorczycy, a następnie ułóż plasterki rzodkiewki do 3/4 wysokości słoika. Zalej solanką i dobrze zamknij.

Kiszona cukinia z ziołami

Składniki:

  • 1/2 kg mini cukinii
  • 1/2 główki czosnku
  • koper (wedle uznania)
  • kawałek chrzanu (długości ok. 5 cm)
  • solanka

Sposób przygotowania: Cukinie umyj, czosnek przekrój na pół, a chrzan obierz i pokrój w słupki. Cukinie układaj w słoikach naprzemiennie z dodatkami i zalej solanką.

Kiszona marchewka z kurkumą

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • kilka listków szałwii
  • solanka

Sposób przygotowania: Marchewki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Układaj je naprzemiennie z listkami szałwii. Dodaj kurkumę i zalej solanką. Dobrze zakręć słoiki.

Kolorowe wstążki z marchewek

Składniki:

  • 4 kolorowe marchewki
  • ok. 1/2 łyżeczki nasion kuminu
  • solanka

Sposób przygotowania: Marchewki umyj, a następnie obieraczką do ziemniaków zrób z nich cienkie wstążki. Włóż je do słoika i posyp nasionami kuminu. Zalej solanką i dobrze zakręć.

 

Więcej przepisów w: