Lawenda – pachnie i leczy

zdrowe ziola
123rf.cpm

Pięknie pachnące i fioletowe lawendowe pola, które ciągną się po horyzont, oszołomiły niejednego turystę w Prowansji. Lawenda nie tylko zachwyca urodą i zapachem, ale również – o czym nie każdy wie – ma właściwości lecznicze i jest często wykorzystywana w kosmetyce.

Właściwości lecznicze lawendy

Wlasciwosci lawendy
123rf.com
  • Jest zalecana osobom z problemami z zasypianiem i w stanach niepokoju oraz nerwic wegetatywnych.
  • Dzięki właściwościom moczopędnym wpływa na obniżenie ciśnienia krwi podwyższonego w wyniku stresu.
  • Przeciwdziała wzdęciom i sprzyja wydzielaniu soków trawiennych, dlatego jest stosowana podczas zaburzeń trawienia.
  • Może być użyta jako środek odkażający i gojący w przypadku różnego rodzaju ran i oparzeń.
  • Inhalacje z olejku lawendowego są stosowane podczas przeziębień i zapalenia oskrzeli.

Przeciwwskazania do stosowania lawendy

Olejek lawendowy należy stosować bardzo ostrożnie. Podany doustnie w zbyt dużej dawce może podrażnić żołądek, jelita i nerki. Zabroniony jest, kiedy zmagamy się z zapaleniem żołądka, jelit i wyrostka robaczkowego, chorobą wrzodową czy wątroby.

Zastosowanie lawendy w kosmetyce

Wlasciwowsci lawendy
123rf.com

W kosmetyce wykorzystuje się olejki i ekstrakty lawendowe, które działają odmładzająco, antyseptycznie i wygładzająco. Dodaje się je m.in. do kremów przeciw starzeniu skóry, antybakteryjnych balsamów, żeli antycellulitowych, toników oczyszczających skórę, preparatów do pielęgnacji stóp i do masażu. Olejki i ekstrakty lawendowe stymulują wzrost włosów, dlatego są też składnikiem szamponów.

Zastosowanie lawendy w kuchni

Ziola
123rf.com

Lawenda nadaje potrawom aromat i wzbogaca ich smak. Świeżą roślinę w postaci liści można dodać do sałatek, ciast, lodów i mięs, natomiast jej suszone łodygi – m.in. do tłustych mięs, dań z grilla, warzyw i marynat. Można je także włożyć do butelki z oliwą i octem winnym. Z kwiatów można przygotować aromatyczny cukier, a następnie wykorzystać go do słodkich wypieków i deserów. Wchodzi także w skład mieszanki ziół prowansalskich.

 

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze