1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kuchennymi drzwiami: Półmisek dojrzałego lata

fot. materiały prasowe  Kuchennymi drzwiami w rytmie slow, Anna Kamińska
fot. materiały prasowe Kuchennymi drzwiami w rytmie slow, Anna Kamińska
Wrzesień zapowiada koniec lata. Niestety... |Wrzesień zapowiada koniec lata. Niestety... |Wrzesień zapowiada koniec lata. Niestety... |Wrzesień zapowiada koniec lata. Niestety... |Wrzesień zapowiada koniec lata. Niestety...

Wrzesień zapowiada koniec lata. Niestety... Zwłaszcza taki chłodny i deszczowy. Kończy się też mój wakacyjny luz. Zaczynam porządkować wokół siebie różne sprawy. Robię porządki w szafie, w kuchni i na półkach z książkami. Sprawdzam stan spiżarni. Może uda się jeszcze upchnąć tam kilka słoików? Myśli zaczynają krążyć wokół dyni,jarmużu i śliwek. Ale wciąż chce mi się lata. Mam nadzieję,że może jeszcze... Cały czas delektuję się jego smakami. Robię sałatę.

Składniki
  • Sałata
  • czerwone i żółte pomidory 5 sztuk
  • figi 2 sztuki
  • prosciutto 100 g
  • mozzarella di bufala
  • Sos
  • oliwa z pierwszego tłoczenia 150 ml
  • sól morska do smaku
  • posiekane świeże zioła: oregano,bazylia,szałwia 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
  • Do naczynia z oliwą dodałam sól i zioła. Wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do połączenia się smaków.
  •  Na półmisku ułożyłam plastry dojrzałych pomidorów, figi pokrojone na ćwiartki, plastry prosciutto i kawałki mozzarelli. Całość polałam ziołową oliwą.
  • Podałam z grzankami z bagietki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze