Kto nie lubi gofrów, ręka w górę! Ja uwielbiam! Moje dziecko też wprost przepada, więc rozkosznie folgujemy sobie od czasu do czasu. Wyciągamy starą, żeliwną gofrownicę i.. hurtowo wypiekamy złociste serducha. |Kto nie lubi gofrów, ręka w górę! Ja uwielbiam! Moje dziecko też wprost przepada, więc rozkosznie folgujemy sobie od czasu do czasu. Wyciągamy starą, żeliwną gofrownicę i.. hurtowo wypiekamy złociste serducha.
Klucz do sukcesu stanowi ciasto, a autorką przepisu na nie jest – Mistrzyni Gofrowej Ceremonii – moja przyjaciółka – Wiola W. Mogę ręczyć, że gdy raz spróbujecie, nie będziecie chcieli już żadnych innych.
Składniki
- Składniki na porcję, która nasyci lubiącą gofry 4-osobową rodzinę
- mąka pszenna 500 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier + do smaku, nieco cukru z wanilią 1/2 szklanki
- jaja 2 szt.
- masło 1/3 kostki
- woda 1i 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
- Masło roztapiamy i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę.
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka oraz cukier wraz z cukrem waniliowym. Mieszamy. Wlewamy wodę i miksujemy.
- Następnie dodajemy ostudzone masło i ponownie miksujemy.
- Na koniec dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką.
- Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej taką jak na placki.
- Wypiekamy w gofrownicy do osiągnięcia pożądanego stopnia rumianości. Gorące goferki wykładamy na metalową kratkę, żeby nie stały się gumiaste.
- Nie należy układać ich jeden na drugim. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
- Polecane
- Popularne
- Najnowsze