fbpx

Iwona Kozak: Magia masła ghee – ajurweda część IV

Iwona Kozak: Magia masła ghee - ajurweda część IV
Fot. Iwona Kozak

“Jeśli zabieg lub pokarm/danie nie zawiera jakiejś formy oleju, to nie jest ajurweda” – powiedział jeden z lekarzy ośrodka Vaidyagrama. I to się sprawdza. Od dwóch tygodni jestem naoliwiana od zewnątrz i od wewnątrz, masłem ghee, olejem kokosowym i olejem sezamowym.
Ajurweda przywiązuje ogromne znaczenie do zażywania wewnętrznie i zewnętrznie olejów, a najczęściej stosowanym, zarówno w codziennym gotowaniu jak i w aplikacji medycznej jest masło ghee ze względu na jego różnorodne korzyści (zobacz przepis na masło ghee i sposób jego używania pod artykułem).

Przeczytaj: dlaczego pokochałam ajurwedę część I, część II i część III

Gdy po raz pierwszy przeszłam mini pancha karmę w Vancouver pod opieką dr Varmy, która polegała jedynie na spożywaniu trzech ajurwedyjskich dań (oczywiście przygotowywanych z ghee), siedzeniu w domu i po prostu odpoczywaniu, w ciągu tygodnia straciłam 4 kg. na wadze, choć nie było to moim celem. Jadłam, nie ruszałam się i chudłam. Działo się tak dlatego, że ghee wspomaga nasz metabolizm, więc w sposób naturalny ciało dochodzi do swojej naturalnej wagi. Odpoczynek też jest bardzo ważny, ponieważ stres może przyczynić się do tego, że tyjemy lub nie możemy stracić na wadze. Fizycznie czułam się lekka, oczyszczona, a psychicznie miałam ogromną witalność i zapał do życia.

Od tej pory używam masła ghee do gotowania prawie codziennie i uwielbiam jak subtelnie zmienia prostą potrawę w pyszne, głębokie smakowo danie i, jak zadowalając potrzeby kubeczków smakowych, troszczy się o cały organizm.

Ghee zwiększa tzw. ogień trawienny, dzięki czemu poprawia się nasz metabolizm, ciało utrzymuje prawidłową dla siebie wagę (osoby z nadwagą tracą na wadze, a osoby z niedowagą poprawiają wagę). Masło ghee pomaga też w absorpcji i wchłanianiu wartości odżywczych zawartych w pokarmie, doprowadzając te wartości odżywcze do samej tkanki. Według ajurwedy, choroby zaczynają się w tkance więc dostarczanie jej wartości odżywczych jest bardzo istotne, bo wpływa bezpośrednio na jej wzmocnienie.

Ghee wzmacnia pracę mózgu, poprawia pamięć, działa regenerująco na nasz układ nerwowy dzięki czemu już po kilku dniach regularnego spożywania zaczynamy odczuwać jego kojący wpływ na nasz stan psychiczny.

Masło naoliwia stawy i tkankę łączną, dzięki czemu ciało jest bardziej elastyczne.

Magia masła ghee polega na jego smaku w potrawach i na tym, że masło ghee nadaje żywności smak, który w jakiś nie do opisania sposób powoduje, że staje się ona lepsza, uzdrawiająca. Najlepiej określiła to jedna z pań, która na jednych w z moich warsztatow gotowania według zasad ajurwedy, jedząc świeżo przygotowany posiłek (oczywiście z ¨użyciem masła ghee), powiedziała, “Ja, jedząc tę potrawę czuję się lepszą osobą”. To jest magia masła ghee, uzdrawiającego, kojącego, powodującego, że nasze całe ciało czuje się w pełni zatroszczone.

Ajurweda zaleca też stosowanie innych olei zewnętrznie i wewnętrznie, np. oleju kokosowego do gotowania, który również wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm. Olej kokosowy jest też zalecany do użytku zewnętrznego poprzez wsmarowanie w ciało pół łyżeczki oleju przed kąpielą co pomaga oczyścić się z hormonów, które wydzielamy z potem.

Minął drugi tydzień pancha karmy, jestem naoliwiona od zewnątrz i wewnątrz i bardzo gotowa do głębokiego oczyszczania organizmu.

cdn.

mojanirvana.pl

Podobał Ci się artykuł? Zajrzyj na transformacja.net

Przepis na przyrządzenie masła ghee w domu:

Do garnka o grubym dnie wrzuć dwie kostki masła i rozpuść je na średnim ogniu, uważając aby nie przypalić masła. Gdy masło się rozpuści, zmniejsz ogień do minimum. Nie przykrywaj garnka. Gotuj ok. 11-15 minut. Na wierzchu podczas gotowania zbierze się szumowina, którą możesz zebrać. Przecedź masło przez sitko lub gazę aby odseparować spalone cząstki. Wlej ghee do słoika i trzymaj w temperaturze pokojowej. Zawsze używaj suchej, czystej łyżki do nabierania ghee ze słoika. Używaj masła ghee zawsze w formie podgrzanej, dodając go do zupy, kaszy, ryżu.

Przepis na ryż cytrynowo-imbirowy z masłem ghee (lub olejem kokosowym)

Ugotuj 2 szklanki białego ryżu basmati.
Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki masła ghee.
Dodaj 1 łyżeczkę czarnej lub żółtej gorczycy i zaczekaj aż zacznie pękać.
Dodaj pół łyżeczki kurkumy, soli, imbiru w proszku, nagrzej aż przyprawy puszczą aromat (ok. 30 sekund).
Zdejmij patelnię z ognia.
Dodaj sok z cytryny i wymieszaj dokładnie z ugotowanym ryżem

Przepis na ryż z kurkumą i orzechami nerkowca z masłem ghee (lub olejem kokosowym)

Ugotuj 2 szklanki białego ryżu basmati.
Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki masła ghee.
Dodaj 1 łyżeczkę czarnej lub żółtej gorczycy i zaczekaj aż zacznie pękać.
Dodaj 1pół łyżeczki soli morskiej i garść orzechów nerkowca (lub migdałów) delikatnie zarumień orzechy (na złoty kolor, nie brązowy).
Dodaj pół łyżeczki kurkumy, imbiru w proszku, nagrzej aż przyprawy puszczą aromat (ok. 30 sekund).
Zdejmij patelnię z ognia.
Możesz dodać sok z cytryny.
Wymieszaj dokładnie z ugotowanym ryżem.

Osoby z dużą nadwagą i wysokim cholesterolem powinny stosować masło ghee pod nadzorem lekarza lub w niewielkich dawkach.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze