Najpopularniejsza jest sezamowa, choć produkuje się ją również z nasion słonecznika, maku, a nawet z marchwi gotowanej z przyprawami. Chałwa, choć to przysmak egzotyczny, to dla wielu słodkie wspomnienie dzieciństwa.
Chałwa kojarzy nam się głównie z kuchnią arabską. I słusznie, wywodzi się bowiem z Bliskiego Wschodu. To rarytas kuchni tureckiej i irańskiej. Tam wytwarza się ją z nasion sezamu. I taką też najchętniej jadamy w Polsce.
Chałwa jest produkowana z nasion sezamu połączonych z miodem lub karmelem. Dobra, wyrabiana ręcznie chałwa ma charakterystyczną włóknistą strukturę. Masę powstałą z miazgi sezamowej oraz pozostałych składników niezbędnych w produkcji najpierw gotuje się, a następnie miesza się za pomocą kopyści przypominającej wiosło. Dzięki temu powstają charakterystyczne włókna karmelu, na których osadzają się drobinki miazgi sezamowej. Tak przygotowaną masę formuje się w bloki i pozostawia na 12 godzin do ostygnięcia.
„To, że chałwę trzeba wyrabiać ręcznie – to nie wina braku mechanizacji. Chałwa wyrabiana mechanicznie przestaje być chałwą – maszynowe wyrabianie przecina włókna” - mówił słynny polski chałwiarz Kazimierz Bartoszewicz z ówczesnego zakładu „Optima” w Łodzi (dziś „Unitop”).
Kupując chałwę, warto zwrócić uwagę, czy jest wytwarzana ręcznie. Powinno to być zaznaczone na opakowaniu.
Chałwa jest słodka i tłusta, pewnie dlatego tak nam smakuje, bo tłuszcz jest świetnym nośnikiem smaku. Mimo wartości odżywczych, które zawdzięcza zawartości sezamu, najlepiej traktować ją jak deserowy rarytas. Od pewnego czasu w sprzedaży są minichałwy pakowane jako "porcyjki na raz" przez wspomnianą firmę Unitop.
Z dodatkiem chałwy można też przygotować ciekawe desery. Oto dwie propozycje, które wzbudziły nasz apetyt.
Lodowy deser z chałwą
100 g chałwy waniliowej
200 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
10 sztuk herbatników
2 łyżki whisky
napar z kawy rozpuszczalnej
lody waniliowe
W misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Następnie wkruszamy do niej połowę chałwy, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Do pucharków wrzucamy drobno pokruszone herbatniki i polewamy je przestudzonym naparem z kawy i whisky. Następnie dodajemy pozostałą chałwę, również pokruszoną, a na to kładziemy warstwę wcześniej przygotowanej bitej śmietany i jedną gałkę lodów.
Chałwa z jogurtem i owocami
200 g chałwy pistacjowej
sos karmelowy lub orzechowy
1 jogurt typu greckiego
1 opakowanie łuskanych pistacji
jagody
maliny
Ścianki naczynia, w którym chcemy podać deser polewamy sosem karmelowym lub orzechowym. Kruszymy chałwę waniliową na drobne kawałki i wrzucamy do pucharka. Następnie dokładamy kilka łyżek jogurtu, a na wierzchu układamy jagody oraz maliny. Gotowy deser posypujemy łuskanymi pistacjami i dla ozdoby polewamy sosem. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.