Czy Wy także kochacie modne ostatnio serniki smakowe - te wszystkie kajmakowe, kawowe, czekoladowe cuda? |Czy Wy także kochacie modne ostatnio serniki smakowe - te wszystkie kajmakowe, kawowe, czekoladowe cuda? |Czy Wy także kochacie modne ostatnio serniki smakowe - te wszystkie kajmakowe, kawowe, czekoladowe cuda? |Czy Wy także kochacie modne ostatnio serniki smakowe - te wszystkie kajmakowe, kawowe, czekoladowe cuda? |Czy Wy także kochacie modne ostatnio serniki smakowe - te wszystkie kajmakowe, kawowe, czekoladowe cuda?
Czy Wy także kochacie modne ostatnio serniki smakowe - te wszystkie kajmakowe, kawowe, czekoladowe cuda?
Ja wręcz uwielbiam sernikowe nowości, ale po fazie eksperymentalnej, zawsze powraca u mnie przemożna chęć na klasykę. A gdy mi się zachce, nic mnie nie powstrzyma! Efekt? Waniliowy sernik w polewie z gorzkiej czekolady, zwieńczony chałwową posypką. W smaku rewelacja, w sposobie przygotowania i pieczenia - tradycja w czystej postaci. Gorąco polecam go Waszej uwadze.
Sernik Waniliowo-Czekoladowy z Chałwową Posypką
Składniki
- Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm
- Sernik : wszystkie składniki masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!!!
- ser na serniki 1 kg
- cukier 220 g
- miękkie masło 200 g
- jaja 6 sztuk
- mleko skondensowane 100 g
- ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
- mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
- sól szczypta
- Polewa
- czekolada gorzka lub deserowa 100 g
- mleko 3 łyżki
- Dodatkowo
- chałwa o smaku waniliowym 50 g
Sposób przygotowania
Sernik:
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem na biały puch, dodajemy ekstrakt z wanilii oraz mleko i dalej ubijamy. Następnie, małymi partiami dodajemy masło, a później, w ten sam sposób, wrzucamy ser. Na końcu wsypujemy mąkę.
- Całość mieszamy na idealnie gładką masę. Tu praca z mikserem się kończy. Pianę z białek dodajemy bowiem ręcznie i w dodatku baaardzo delikatnie.
- Gotową masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170C. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Następnie smarujemy polewą czekoladową i posypujemy pokruszoną chałwą o smaku waniliowym.
Polewa:
- Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.