1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Przepisy świąteczne. Orzechowe ozdoby na stół i choinkę

Przepisy świąteczne. Orzechowe ozdoby na stół i choinkę

Zobacz galerię 3 zdjęcia
Własnoręcznie wykonane świąteczne ozdoby, to absolutny „must have” tegorocznych świąt Bożego Narodzenia!

Wspólne przygotowywanie ozdób pozwoli przeżywać przygotowania do tego magicznego czasu razem z bliskimi. Maślane ciasteczka z orzechami będą nie tylko świątecznym smakołykiem - mogą stać się również ozdobą stołu lub choinki. Oto najlepszy przepis na ciasteczka.

Składniki na ok. 30 ciasteczek: 120 g schłodzonego masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland 70 g prażonych pistacji Bakalland

Składniki na lukier: 10 łyżek cukru pudru 1 białko

Sposób przygotowania

Do mąki i cukru dodajemy schłodzone masło, szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto, z którego formujemy kulę. Owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i formujemy z niego kształty: mogą to być koła, prostokąty, gwiazdki itd. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były ozdobą choinki, za pomocą wykałaczki formujemy w nich małe dziurki. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka smarujemy lukrem i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich oraz posiekanymi pistacjami. Gotowe ciasteczka możemy przełożyć do dekoracyjnego koszyka, który przewiążemy wstążką i postawimy na świątecznym stole.

Przepis na lukier:  Ubijamy pianę z białka i stopniowo dodajemy przesiany cukier puder aż do uzyskania gęstej i lśniącej masy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze