Własnoręcznie wykonane świąteczne ozdoby, to absolutny „must have” tegorocznych świąt Bożego Narodzenia!
Wspólne przygotowywanie ozdób pozwoli przeżywać przygotowania do tego magicznego czasu razem z bliskimi. Maślane ciasteczka z orzechami będą nie tylko świątecznym smakołykiem - mogą stać się również ozdobą stołu lub choinki. Oto najlepszy przepis na ciasteczka.
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
120 g schłodzonego masła
150 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
70 g prażonych pistacji Bakalland
Składniki na lukier:
10 łyżek cukru pudru
1 białko
Sposób przygotowania
Do mąki i cukru dodajemy schłodzone masło, szybkimi ruchami wyrabiamy ciasto, z którego formujemy kulę. Owijamy ją folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie wyjmujemy ciasto i formujemy z niego kształty: mogą to być koła, prostokąty, gwiazdki itd. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były ozdobą choinki, za pomocą wykałaczki formujemy w nich małe dziurki. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Wystudzone ciasteczka smarujemy lukrem i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich oraz posiekanymi pistacjami. Gotowe ciasteczka możemy przełożyć do dekoracyjnego koszyka, który przewiążemy wstążką i postawimy na świątecznym stole.
Przepis na lukier: Ubijamy pianę z białka i stopniowo dodajemy przesiany cukier puder aż do uzyskania gęstej i lśniącej masy.