Mieszanka kapusty z marchewką jest dobrym zestawem warzyw dla Kaphy i Pitty. Dla Vaty kapustę możemy wymienić na przykład na fasolkę szparagowa.
Składniki:
-
1/4 główki kapusty białej
-
2 -3 marchewki
-
2 łyżki ghee lub oliwy z oliwek
-
1/2 łyżeczki ciemnej lub jasnej gorczycy
-
1/2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
-
1 garść rodzynek
-
1 łyżeczka kurkumy
-
1 łyżeczka kminu w proszku (cumin)
Przygotowanie warzyw:
-
Umyte warzywa pokrój w kostkę
-
Ugotuj warzywa na parze
Przygotowanie Vagar:
-
Na patelni rozgrzej ghee lub oliwę
-
Dodaj gorczycę i poczekaj aż zacznie pękać
-
Dodaj sól
-
Po 20 sekundach dodaj rodzynki i poczekaj aż napęcznieją
-
Dodaj resztę przypraw na 30 sekund
-
Wymieszaj warzywa z sosem. Podawaj z dal i ryżem.
Zrób test na doshę i sprawdź jakie potrawy Ci służą!