1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi

Omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi

Lubella/uwielbiam.pl
Dobrze skomponowany poranny posiłek spowoduje, że także w dalszej części dnia łatwiej nam będzie przestrzegać odpowiedniej, pełnowartościowej diety. 

8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Z tej okazji warto przypomnieć, że pomijanie porannego posiłku prowadzi do spadku energii, mniejszej zdolność koncentracji, a z upływem godzin pojawia się wilczy apetyt, przez który łatwiej ulegamy niezdrowym pokusom.

Oto przepis na oryginalne śniadanie.

Omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno
  • 6 jaj
  • 100g żółtego sera w kawałku
  • 1g kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 plaster pora
  • 1 pomidor
  • 1 szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie:  Jajka wybijamy i „rozkłócamy”, czyli mieszamy, np. widelcem lub trzepaczką. Dodajemy do nich żółty ser (wcześniej starty na dużych oczkach), kukurydzę oraz posiekaną paprykę, pora oraz szczypiorek. Następnie, dodajemy szklankę płatków i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Metalowe foremki do babeczek smarujemy masłem i wlewamy masę jajeczną. Każdą babeczkę posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze