Składniki
- mąka pszenna 150 g
- letnie mleko 100 ml
- cukier 4 łyżki
- jajko 1
- suche drożdże 1 łyżeczka
- sól szczypta
- skórka starta z cytryny
- brzoskwinie 2 sztuki
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drożdże - całość wymieszać. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, jajko i mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką na gładką masę.
Dodać pokrojone brzoskwinie i wmieszać w ciasto łyżką.
Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia.
Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.
Świetnie smakują z greckim jogurtem, świeżymi brzoskwiniami i miodem.
Smacznego!
* 2 średnie brzoskwinie, u mnie pozbawione skórki, pokrojone w małe kawałeczki ( ok. 120 g)
Podsumowanie przepisu
Brzoskwinie uwielbiam! Lubię ich lekko włochatą skórkę i słodki miąższ.
Lubię ich kolor i zapach!
Zapraszam Was dziś na śniadaniową propozycję z ich udziałem.
Racuszki z kawałkami brzoskwiń i skórką cytrynową!
Wspaniale smakują z greckim jogurtem, kawałkami brzoskwiń i miodem.