1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Brzoskwiniowe racuszki

Michał Kukawski / Bejrut
Michał Kukawski / Bejrut

Składniki
  • mąka pszenna 150 g
  • letnie mleko 100 ml
  • cukier 4 łyżki
  • jajko 1
  • suche drożdże 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • skórka starta z cytryny
  • brzoskwinie 2 sztuki
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drożdże - całość wymieszać. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, jajko i mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać pokrojone brzoskwinie i wmieszać w ciasto łyżką. Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.   Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym. Świetnie smakują z greckim jogurtem, świeżymi brzoskwiniami i miodem.   Smacznego!   * 2 średnie brzoskwinie, u mnie pozbawione skórki, pokrojone w małe kawałeczki ( ok. 120 g)
Podsumowanie przepisu
Brzoskwinie uwielbiam! Lubię ich lekko włochatą skórkę i słodki miąższ. Lubię ich kolor i zapach! Zapraszam Was dziś na śniadaniową propozycję z ich udziałem.
Racuszki z kawałkami brzoskwiń i skórką cytrynową!
Wspaniale smakują z greckim jogurtem, kawałkami brzoskwiń i miodem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze