Ten prosty przysmak - ekspresowe lizaki jabłkowe, powstał, gdy podczas ferii zimowych moje dzieci, znudzone, rozglądały się co i rusz po kuchni, domagając się czegoś słodkiego. W misce leżały tylko jabłka. Pokroiłam je w ładne plasterki, rozpuściłam gorzką czekoladę i posiekałam garść orzechów. To był strzał w dziesiątkę - wspomina Jolanta Naklicka-Kleser.
- 5 dużych jabłek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 garść posiekanych orzechów laskowych
Jabłka pokrój od góry na plastry o grubości około 1⁄2 cm, omijając szypułkę. Z każdego jabłka wykroisz około 6 plasterków. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, maczaj w niej jabłka nabite na patyczki lub drewniane widelczyki. Odkładaj na papier, posyp orzechami.
Więcej przepisów w książce: