Kolendra – w leczeniu, w kuchni i w kosmetyce

ziola_zdrowie
123rf.com

Masz często problemy ze wzdęciami lub niestrawnością? Jest na to sposób – napar z nasion kolendry, który poprawia pracę układu pokarmowego i jest doskonałym środkiem wiatropędnym. Właściwości lecznicze kolendry były już znane w starożytnym Egipcie, Grecji oraz w Chinach. Roślina ta słynie również z niesamowitych walorów smakowych.

Właściwości lecznicze kolendry

Charakterystyczny aromatyczny zapach nasion kolendry pochodzi z zawartych w nich kwasów tłuszczowych i olejków eterycznych. Wśród kwasów tłuszczowych zawartych w wysuszonych nasionach kolendry są m.in. kwas linolowy (omega 6), kwas oleinowy i kwas palmitynowy, które obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi. Ponadto, nasiona zawierają olejki eteryczne, takie jak m.in. linalol, geraniol, borneol, kamforę, które nie tylko hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów patogennych, ale także działają przeciwzapalnie, rozluźniająco i rozkurczowo. Są również składnikiem maści na reumatyczne bóle mięśni i stawów.

Kolendra jest bogata w błonnik (100 g nasion dostarcza 41,9 g błonnika), który wspomaga trawienie oraz perystaltykę jelit. Zioło chroni także błony śluzowe jelita grubego przed nowotworami. Poprawia też apetyt, dlatego w Chinach często jest wykorzystywana przy leczeniu anoreksji.

Nasiona kolendry są doskonałym źródłem składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, potas, wapń, mangan, cynk i magnez. Napar z nasion działa wykrztuśnie, pomaga w przeziębieniu i innych stanach zapalnych dróg oddechowych, a napar z owoców – przyśpiesza gojenie ran i stanów zapalnych skóry.

Kolendra jest także wykorzystywana przez kobiety karmiące piersią, ponieważ pobudza wytwarzanie mleka podczas laktacji.

Kolendra w kosmetyce

W kosmetyce wykorzystuje się olejek z kolendry. Służy on do aromatyzowania mydeł, perfum, wód toaletowych, a także środków higieny.

Kolendra w kuchni

Walory smakowe kolendry od dawna są znane w Indiach i Chinach, ale roślina jest coraz częściej stosowana i u nas. W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim świeże liście kolendry oraz owoce. Dojrzałe owoce kolendry stosuje się przy marynowaniu grzybów, mięsa, warzyw i ryb a suszone – do potraw mięsnych oraz ciast. Natomiast liście kolendry bardzo dobrze smakują z rybami i owocami morza. Są dodawane do sosów, deepów i sałatek.

Przeciwwskazania do spożywania kolendry

Podobnie jak w przypadku innych ziół, tak i w spożywaniu kolendry trzeba mieć umiar. Zbyt częste stosowanie świeżych i suszonych owoców może wywołać nudności, senność i bóle głowy. Warto też pamiętać, że nadmiar kolendry może także wytrącać z organizmu witaminę B1, a olejek kolendrowy zwiększa wrażliwość skóry na promienie UV. Na pewno nie powinny jej stosować kobiety w ciąży oraz dzieci poniżej 12. roku życia.

Jakie zioła są najlepsze dla kobiet?

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze