fbpx

Prawidłowa dieta dla osób zaczynających pracę

nawyki zywieniowe w pracy
123rf.com

Pierwsze dni w nowej pracy są zawsze stresujące. Na początku często zostajemy dłużej, chcąc jak najlepiej poznać i wykonywać swoje obowiązki. W efekcie więcej siedzimy za biurkiem, a mniej się ruszamy. Żeby uniknąć przyrostu wagi, a zarazem mieć w nowej pracy dużo energii, trzeba stosować prawidłową dietę, a jednocześnie systematycznie uprawiać jakąś aktywność fizyczną.
Podstawą prawidłowej diety są odpowiednio zbilansowane posiłki, w tym 3 podstawowe i 2-3 w formie przekąsek.

Pamiętaj o śniadaniu. Ideałem jest rozpoczynanie dnia od śniadania. Najlepsze są śniadania ciepłe, czyli przygotowane na bazie gotowanej kaszy jaglanej lub płatków owsianych. Jeśli brakuje ci czasu na przygotowanie i zjedzenie śniadania, pomyśl o nowym podziale obowiązków w domu lub inaczej zaplanuj dzień.

Jedz powoli. Postaraj się przeznaczyć na każdy posiłek przeznaczysz 15-20 min. Wtedy możesz jeść powoli i z przyjemnością. Unikaj także jedzenia przy komputerze. Ten nawyk pozostaje często nawet wtedy, gdy w pracy znajduje się wyznaczone miejsce do spożywania posiłków. Każdy posiłek ma być sycący, wieczorem dobrze jeść dania oparte na warzywach.

Zalecane grupy żywności:

Namawiam do wprowadzenia do codziennej diety większej ilości wszelkich kasz, ryżu brązowego i roślin strączkowych. Gdy jesteś w stresie (dieta dla zestresowanych), najlepiej jeść coś łatwostrawnego, czyli zamienić mięso na warzywa, i przyprawiać łagodnie, by danie nie było ostre. Szczególnie latem warto stosować zioła, poznawać ich wpływ na trawienie i ogólne samopoczucie.

Jedz jak najwięcej warzyw (kabaczki, brokuły, szparagi, szpinak, pietruszka) i owoców sezonowych (jagodowe, brzoskwinie, morele, winogrona). Dobrze jest zmniejszyć ilość kanapek właśnie na rzecz produktów zbożowych i strączkowych. Pieczywo najlepiej spożywać w postaci tostów.

Polecam chleb z pełnego ziarna na zakwasie. Do niego możesz przygotować pastę z fasoli lub soczewicy. Sposób przygotowania dań to delikatne podsmażanie, duszenie i gotowanie. Jeśli jesz mięso lub ryby, to najlepiej z dobrej hodowli i nie więcej niż 1-2 razy w tygodniu.

Wymienione przeze mnie grupy żywności są bogate w witaminy z grupy B, których brak powoduje spadek energii.

Czego unikać?

Warto unikać napojów alkoholowych, dużej ilości kawy, herbaty, napojów słodzonych i gazowanych, słodyczy, tłustych potraw, produktów wysoko przetworzonych, żywności pełnej barwników i konserwantów. Wszystko to, by mieć energię do działania i do pracy.

Uważam, że lepiej przygotować sobie jedzenie do pracy niż zjadać „coś na mieście”. Latem jest to ułatwione. Do każdej ugotowanej kaszy: jaglanki, prosa, quinoa można dodać warzywa, zioła, trochę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno lub, gdy kasza ostygnie, oleju lnianego budwigowego – i obiad do pracy gotowy.

Jeżeli decydujesz się jeść coś gotowego, to postaraj się tak dobierać dania, by w jednym posiłku łączyć albo warzywa z białkiem, albo warzywa z węglowodanami. Jedz powoli. Wtedy będziesz miał możliwość poznania smaku potrawy.

Jeśli w pracy długo siedzisz przy komputerze, to pamiętaj: jedz gdy od niego wstaniesz! Możesz sobie przygotować marchewkę do pochrupania, seler naciowy lub pestki słonecznika, dyni czy migdały Zwracaj uwagę na to, by jeść je powoli, dobrze przeżuwając.

Co do napojów, do najlepiej pić wodę z cytryną, ciepłą wodę, herbaty ziołowe: miętę, rumianek, pokrzywę. Polecam herbaty bezkofeinowe kukicha i rooibos.

A po pracy warto iść na rower, basen lub pochodzić z kijkami. Ruch jest potrzebny twojemu ciału, czyli tobie. W ten sposób będziesz w pełni sił witalnych i zrobisz pierwszy krok, by poradzić sobie z wszechobecnym stresem.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze