Najnowsze badania przeprowadzone na University of California pokazują, że wysoko fruktozowy cukier negatywnie wpływa na mózg. Można temu przeciwdziałać spożywając kwasy tłuszczowe omega-3.
Badanie opublikowano w Journal of Physiology. - Nasze wyniki pokazują, że to, co jesz wpływa na to, jak myślisz - powiedział dr Fernando Gomez-Pinilla, profesor neurochirurgii. - Spożywanie wysoko fruktozowego cukru w dłuższej perspektywie zmienia zdolność mózgu do uczenia się i zapamiętywania informacji. Ale dodanie kwasów tłuszczowych omega-3 do posiłków może pomóc zminimalizować straty.
W jaki sposób cukier wpływa na mózg? Wcześniejsze badania dowodziły, że fruktoza negatywnie działa na wątrobę, powoduje cukrzycę i otyłość. Teraz naukowcy przyjrzeli się jak wysoko fruktuzowy syrop kukurydziany (6 razy słodszy od cukru trzcinowego), który jest powszechnie dodawany do przetworzonej żywności, napojów bezalkoholowych, żywności dla dzieci i słodzików. Przeciętny Amerykanin spożywa ponad 40 kilogramów tego syropu w ciągu roku.
W trosce o swoją pamięć oraz zdolność uczenia się Gomez-Pinilla radzi nam, byśmy zminimalizowali spożycie fruktozy. Zaleca zamienić słodycze na świeże owoce (które oprócz fruktozy zawierają ważne antyoksydanty) i jogurt grecki. Okazjonalnie dobrze jest jeść gorzką czekoladę. A jeśli zdarzy ci się skusić na coś słodkiego i niezdrowego, jedz pokarmy bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, czyli łososia, orzechy włoskie i siemię lniane. Albo zażywaj codziennie kapsułkę kwasu dokozaheksaenowego (DHA). W ten sposób ochronisz się przed uszkodzeniem połączeń chemicznych między komórkami mózgu, które są odpowiedzialne za zapamiętywanie.
Źródło: University of California