Dieta owocowo-warzywna poprawia wygląd skóry

Dieta owocoowo-warzywna
123 rf.com

Dowiedziono naukowo,że kilka tygodni diety owocowo-warzywnej poprawia wygląd skóry. W tym roku kuracja upiększająca jest wyjątkowo przyjemna, bo owoce są niezwykłe.
Lekarze oraz dietetycy zalecają dietę owocowo-warzywną przez cały rok, ale – jak to zwykle bywa z dobrymi radami – mało kto ich przestrzega, zwłaszcza zimą. Jednak latem łatwiej o nabranie dobrych nawyków, gdy na targowiskach piętrzą się kolorowe owoce. Właściwa dieta to, poza talią osy i zdrowiem, również uroda!

O tym, że roślinne barwniki wpływają na odcień cery, wiadomo nie od dziś. Ale jak długo trzeba je sobie dawkować, by osiągnąć widoczny efekt? Brytyjscy naukowcy postanowili to sprawdzić. Ich odpowiedź brzmi: o skuteczności możemy mówić po co najmniej sześciu tygodniach diety owocowo-warzywnej. Najbardziej pożądane dla urody są karotenoidy. Zawdzięcza im swój kolor marchew, brzoskwinie, dynie, morele. Nie mniej cenny jest likopen barwiący na czerwono pomidory, paprykę, arbuzy i różowe grapefruity. Ilość: co najmniej trzy porcje dziennie, czyli trzy filiżanki sałatki owocowej. Kolejna naukowa rada: nie warto owoców zastępować sokami, gdyż są uboższe w inne wartościowe składniki – na przykład błonnik.

Jak zrobić sałatkę owocową? Oryginalny przepis tutaj.

Kolejna dobra wiadomość. W tym sezonie owoce są wyjątkowe. Mimo że susza i upały obniżają plony i windują ceny w górę. Owoce są też drobniejsze niż w chłodniejsze lata. Jednak susza sprawia, że owoce i warzywa silniej pachną. Jabłka, brzoskwinie czy melony są też słodsze. Cebula, czosnek, ostra papryka mają bardziej wyrazisty smak.

Częściowo odpowiada za to brak deszczu. Im więcej wody w ogórkach, pomidorach, melonach, brzoskwiniach i winogronach, tym są one większe i bardziej soczyste, ale i „wodniste”, mniej esencjonalne. Przy słonecznej pogodzie rośliny produkują więcej cukrów niż przy pochmurnym niebie. Ponadto wytwarzają substancje wpływające na smak – na przykład w ostrej papryce pojawia się więcej kapsacyny, która wywołuje uczucie palenia na języku.

ZAMÓW

E-WYDANIE

Owoce, podobnie jak dzieci, rosną nocą. Na przykład brzoskwinie powiększają się dopiero, gdy temperatura po zmroku spada poniżej 18 oC. A takich nocy nie było wielu tego lata i dlatego owoce są mniejsze. Jak widać, mniejsze nie oznacza gorsze.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>