fbpx

Sól kuchenna

sol
123rf.com

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia ponad 2/3 łącznie spożywanej przez większość Europejczyków soli ukryta jest w gotowych produktach żywnościowych. Tymczasem to właśnie sól kuchenna znacznie zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Eksperci zgodnie przestrzegają przed nadmiernym spożyciem soli. Z badań światowych wynika, że prowadzi to do podwyższonego ciśnienia u osób w każdym wieku. Często problem rozpoczyna się już w dzieciństwie. Dzieci bardzo szybko przyzwyczajają się do smaku soli, co w efekcie wywołuje zwiększone zapotrzebowanie na produkty słone i może stać się nawykiem na całe życie. Kłopoty z ciśnieniem w młodym wieku utrzymują się przez całe życie i zwiększają ryzyko nadciśnienia i chorób serca. W Europie widać już poważne skutki społeczne – w 2008 r. ponad 40 % zgonów wiązało się z chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Naukowcy dowodzą, że ograniczenie spożycia soli do 5 g dziennie na osobę znacznie ograniczy liczbę udarów mózgu i chorób wieńcowych. Wymaga to zmian nawyków żywieniowych, co wymaga szerokiej akcji edukacyjnej i długoterminowych programów związanych z ochroną zdrowia publicznego. Konieczne są również rozwiązania prawne dotyczące kontroli stosowania soli w produkcji żywności. Niektóre kraje europejskie, m.in. Finlandia i Wielka Brytania realizują własne projekty. W Wielkiej Brytanii już od od 1996 r. problemem zajmuje się specjalna grupa ekspertów lekarzy i naukowców. Efekt? Spadek aż do 30 % zawartości soli w artykułach żywnościowych i większa świadomość konsumentów.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze